Warzywa Zapiekane Pod Pierzynką Ziemniaczaną
Danie proste, szybkie, tanie i naprawdę smaczne :)
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 1/2 opakowania bukietu mrożonych warzyw np. od Hortex
- około 300 g puree ziemniaczanego (mogą to być wczorajsze ziemniaki)
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
- 3-4 łyżki startego żółtego sera
- 1 łyżka startego dojrzewającego twardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano)
- ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej
- sól, pieprz do smaku
2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki sera żółtego i śmietankę. Mieszamy całość i odstawiamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy podgotowane warzywa, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!!
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl |
4 comments
Super pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńCiekawa zapiekanka, musimy kiedyś wykonać podobną :D
OdpowiedzUsuńPolecam, same witaminko chociaż mrożone ale bardzo smaczne :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.