czwartek, 15 marca 2018

Warzywa Zapiekane Pod Pierzynką Ziemniaczaną

Danie proste, szybkie, tanie i naprawdę smaczne :)
















Składniki na 2 osoby:

  • 1/2 opakowania bukietu mrożonych warzyw np. od Hortex
  • około 300 g puree ziemniaczanego (mogą to być wczorajsze ziemniaki)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 18 %
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka startego dojrzewającego twardego sera o wyrazistym smaku (użyłam gran padano)
  • ewentualnie szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz do smaku
1. Mrożone warzywa blanszujemy w wodzie (podgotowujemy przez około 5-10 minut)
2. Ziemniaki jeśli są wczorajsze, przegniatamy/przeciskamy przez prasę i przekładamy na patelnie razem z masłem. Podgrzewając aby masło się rozpuściło, następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy sól, pieprz, ewent. gałkę, 2 łyżki sera żółtego i śmietankę. Mieszamy całość i odstawiamy.
3. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie przekładamy podgotowane warzywa, na wierzch wykładamy puree ziemniaczane, a na sam koniec posypujemy reszta sera żółtego oraz sera dojrzewającego. Pieczemy w 180 stop. przez około 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Smacznego !!!




Ps. do puree możemy dodać podsmażoną kiełbaskę, boczek lub cebulkę :)




Kolorowy i wiosenny stół z Hortex
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

4 komentarze:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.