Sernik Z Sokiem Marchwiowo Pomarańczowym
Przepis na ten sernik wydaje się być długi, ale to tylko pozory ;) Czas przygotowania jest bardzo krótki, a cieszenie się smakiem takiego nietypowego sernika daje nam wiele, długich i przyjemnych chwil ;)
Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!!
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
masa serowa:
Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!!
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
masa serowa:
- 250 g sera śmietankowego, twarogowego
- 3/4 szkl cukru
- 3 jajka kl M
- 400 ml śmietany 18 %
- 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex "Vitaminka" (mango, marakuja, marchew, jabłko)
- 1/4 szkl soku pomarańczowego
- skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką
spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych:
- 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych
- 15-20 g masła roztopionego
polewa czekoladowa:
- niecałe 20 g masła
- 4-5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżka zimnego mleka
dekoracja:
- pastelowe kwiatki z opłatka
Spód z ciastek bądź płatków
1. Ciastka bądź płatki kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami/płatkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa
2. Włączamy piekarnik na 180 stop.
Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;)
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej.
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.
Polewa i dekoracja
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl |
15 comments
Ciekawe połączenie z tymi sokami, ciekawy jestem jak to smakuje. Uwielbiam tradycyjny sernik, takiego jeszcze nie jadłem. Na pewno wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńW posmaku czuć sok z marchewki, ale zapewniam że jest to bardzo przyjemny smak, że aż chce się wziąć dokładkę ;)
Usuńwygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńIwonko pyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ^_^
UsuńIwonko pyszny serniczek :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda. Ciekawy pomysł z dodaniem soku.
OdpowiedzUsuńDziękuje :D i polecam wypróbować dodatek soku do sernika :D
UsuńBardzo kusząca propozycja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że mogę troszkę pokusić tymi słodkościami ;)
UsuńTaki sernik to moje smaki :) Wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i cieszę się że trafiłam w twoje smaki :D
UsuńSernik musimy mieć fajny owocowy i odświeżający smak :D
OdpowiedzUsuńJest posmak soku marchewkowego z owocami i na trzecim planie nutka pomarańczy, naprawdę fajnie się to komponuje w smaku :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.