Sernik Z Sokiem Marchwiowo Pomarańczowym

by - 3/14/2018 12:05:00 AM

Przepis na ten sernik wydaje się być długi, ale to tylko pozory ;) Czas przygotowania jest bardzo krótki, a cieszenie się smakiem takiego nietypowego sernika daje nam wiele, długich i przyjemnych chwil ;)













Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!!




Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:

masa serowa:

  • 250 g sera śmietankowego, twarogowego
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka kl M
  • 400 ml śmietany 18 %
  • 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex "Vitaminka" (mango, marakuja, marchew, jabłko)
  • 1/4 szkl soku pomarańczowego
  • skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką
spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych:
  • 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych
  • 15-20 g masła roztopionego
polewa czekoladowa:
  • niecałe 20 g masła
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka zimnego mleka
dekoracja:
  • pastelowe kwiatki z opłatka

Spód z ciastek bądź płatków

1. Ciastka bądź płatki kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami/płatkami do utworzenia mokrego piasku. Dno foremki wykładamy papierem do pieczenia, następnie wykładamy masę ciasteczkową i mocno ugniatamy. Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Masa serowa

2. Włączamy piekarnik na 180 stop. 
 Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie )
3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;)
Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej. 
4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki.
Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem..
Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 60-70 minut.
Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona.
Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki.

Polewa i dekoracja

5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kwiatki z opłatka lub dowolne inne dekoracje które akurat mamy. Smacznego !!!!







Kolorowy i wiosenny stół z Hortex
Przepis bierze udział w konkursie na durszlak.pl

Podobne Posty

15 comments

  1. Ciekawe połączenie z tymi sokami, ciekawy jestem jak to smakuje. Uwielbiam tradycyjny sernik, takiego jeszcze nie jadłem. Na pewno wypróbuję ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W posmaku czuć sok z marchewki, ale zapewniam że jest to bardzo przyjemny smak, że aż chce się wziąć dokładkę ;)

      Usuń
  2. Pysznie wygląda. Ciekawy pomysł z dodaniem soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :D i polecam wypróbować dodatek soku do sernika :D

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Cieszę się że mogę troszkę pokusić tymi słodkościami ;)

      Usuń
  4. Taki sernik to moje smaki :) Wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cieszę się że trafiłam w twoje smaki :D

      Usuń
  5. Sernik musimy mieć fajny owocowy i odświeżający smak :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest posmak soku marchewkowego z owocami i na trzecim planie nutka pomarańczy, naprawdę fajnie się to komponuje w smaku :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych