Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze
Ciasteczka są bardzo puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Nie zabierają dużo czasu, a smakują super, zapewniam Was i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Składniki na około 30 ciastek:
Składniki na około 30 ciastek:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g chudego twarogu typu quark (jest to naturalny serek homogenizowany)
- 2-3 łyżki mleka
- 60 g cukru
- 1 cały cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko kl M
- szczypta soli
- 45 g miękkiego masła
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej)
do obtoczenia ciastek:
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka płaska cukru pudru
- około 25 g roztopionego masła
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop.
3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego.
5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia.
Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego !!!
19 comments
Z chęcią zjadła bym kilka, pysznie wyglądają -:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i już częstuje :)
Usuńdawno już nie piekłam ciasteczek:) apetycznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, zachęcam więc do upieczenia takich puchatych ciasteczek ;)
UsuńUrocze, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, najsmaczniejsze pierwszego dnia :)
Usuńcudne zdjęcia- ciasteczka z resztą też:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, jak mnie cieszą takie słowa bo dopiero zaznajamiam się z prawdziwym fotografowaniem :)
UsuńCiasteczka są szaleńczo przeurocze <3 małe, słodkie kulcacki :D
OdpowiedzUsuńDziękuje, są tak grubiutkie że rosnąc niektóre kształty potraciły co nie zmienia faktu, że kulcacki rządzą ;) :D
UsuńA co to za ser
OdpowiedzUsuńJest to serek homogenizowany (np. Tutti, Łowicz, Maluta ) naturalny, można użyć tez waniliowego :)
UsuńJak długo mogą poleżeć..?
OdpowiedzUsuńMogą leżeć do tygodnia, ale z każdym dniem będą coraz czerstwiejsze. Najsmaczniejsze są pierwszego i drugiego dnia :)
UsuńPrzeurocze :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMuszę koniecznie wypróbować, bo wyglądają obłędnie. Pierwszy raz widzę takie ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, są przepyszne i tak inne od smaku zwykłych ciastek :)
UsuńCzęstuję się jednym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.