piątek, 16 marca 2018

Pulchniutkie, Cytrynowe Ciasteczka Wielkanocne W Cukrze

Ciasteczka są bardzo puszyste, lekkie i bardzo smaczne. Nie zabierają dużo czasu, a smakują super, zapewniam Was i zachęcam do wypróbowania przepisu :)

















Składniki na około 30 ciastek:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g chudego twarogu typu quark (jest to naturalny serek homogenizowany)
  • 2-3 łyżki mleka
  • 60 g cukru
  • 1 cały cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko kl M
  • szczypta soli
  • 45 g miękkiego masła
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • skórka z połowy cytryny (wcześniej wymytej i wyparzonej)
do obtoczenia ciastek:
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka płaska cukru pudru
  • około 25 g roztopionego masła
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ze sobą, tworząc miękkie lekko klejące ciasto.
2. Piekarnik nastawiamy na 180 stop.
3. Ciasto dzielimy na pół i wałkujemy na grubość około 5-8 mm. Wykrawamy ulubione wzory ciastek i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.



4. Ciastka przed włożeniem do piekarnika smarujemy masłem. Pieczemy je przez około 10-15 minut do lekkiego zrumienienia, ale naprawdę lekkiego.
5. Jeszcze ciepłe ciasteczka, delikatnie smarujemy jeszcze raz masłem i  maczamy w mieszance cukrów. Odkładamy następnie na kratkę do wystudzenia.


Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Smacznego !!!






19 komentarzy:

  1. Z chęcią zjadła bym kilka, pysznie wyglądają -:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno już nie piekłam ciasteczek:) apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo apetyczne, zachęcam więc do upieczenia takich puchatych ciasteczek ;)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziękuje, najsmaczniejsze pierwszego dnia :)

      Usuń
  4. cudne zdjęcia- ciasteczka z resztą też:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie, jak mnie cieszą takie słowa bo dopiero zaznajamiam się z prawdziwym fotografowaniem :)

      Usuń
  5. Ciasteczka są szaleńczo przeurocze <3 małe, słodkie kulcacki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, są tak grubiutkie że rosnąc niektóre kształty potraciły co nie zmienia faktu, że kulcacki rządzą ;) :D

      Usuń
  6. A co to za ser

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to serek homogenizowany (np. Tutti, Łowicz, Maluta ) naturalny, można użyć tez waniliowego :)

      Usuń
  7. Jak długo mogą poleżeć..?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mogą leżeć do tygodnia, ale z każdym dniem będą coraz czerstwiejsze. Najsmaczniejsze są pierwszego i drugiego dnia :)

      Usuń
  8. Muszę koniecznie wypróbować, bo wyglądają obłędnie. Pierwszy raz widzę takie ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj, są przepyszne i tak inne od smaku zwykłych ciastek :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.