Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej

by - 3/09/2018 12:01:00 AM

Babka jest tak wilgotna i delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :)















Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!"

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl jogurtu greckiego (250g)
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/4 szkl oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cytryna wymyta i spażona
Polewa mleczna:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • około 8 łyżek mleka w proszku
1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą piankę.
2. Następnie dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników.
3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!
Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek.



Podobne Posty

28 comments

  1. Super babeczka :) I piękne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, starałam się bardzo ^_^

      Usuń
  2. Widok takiej babki robi tak cieplutko na serduchu :D Zawsze kojarzy nam się z wypiekiem babci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że miłe wspomnienia wam przywołałam :D

      Usuń
    2. Bo nasze babcie używały mleka w proszku i jogurtu greckiego ��������

      Usuń
  3. Z chęcią bym zjadła, ale na post rzuciłam słodycze i ciasta.
    Babeczka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym zjadła, ale na post rzuciłam słodycze i ciasta.
    Babeczka wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna babeczka :-) czas już pomyśleć o słodkościach na święta :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i to prawda, już pora na świąteczną rozpiskę ciast i dań które zagoszczą na świątecznym stole :)

      Usuń
  6. Idealna! <3 polewę muszę koniecznie wypróbować bo uwielbiam mleko w proszku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam bardzo Ci tą polewę z mela w proszku jest przepyszna :D

      Usuń
  7. piękne zdjęcia świetnej babeczki;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie miód na moje serducho, które dopiero uczy się lustrzanki :)

      Usuń
  8. Pięknie wygląda ta babeczka! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Już czekam na Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna babeczka w sam raz na święta -:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fantastycznie prezentuje się taka babka na świątecznym stole, cały rok czekam, żeby zjeść takie właśnie ciasto w rodzinnym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A dlaczego piszę "polewa mleczna z nutą cytryny" skoro w składzie nie ma cytryny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione, zagalopowałam się z ta cytrynką ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych