Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej
Babka jest tak wilgotna i delikatna, że rozpływa się w ustach, na pewno upiekę ją na święta Wielkanocne :)
Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!"
Składniki:
Warunek konieczny: "Wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową !!"
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szkl mąki pszennej
- 1 szkl jogurtu greckiego (250g)
- 3/4 szkl cukru
- 1/4 szkl oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cytryna wymyta i spażona
Polewa mleczna:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- około 8 łyżek mleka w proszku
2. Następnie dodajemy jogurt oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników.
3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki.
Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
28 comments
Super babeczka :) I piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie, starałam się bardzo ^_^
Usuńfajna ta babeczka
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńWidok takiej babki robi tak cieplutko na serduchu :D Zawsze kojarzy nam się z wypiekiem babci :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że miłe wspomnienia wam przywołałam :D
UsuńBo nasze babcie używały mleka w proszku i jogurtu greckiego ��������
UsuńBabka wyszła fenomenalna! <3
OdpowiedzUsuńDziękuj Ci ślicznie :D
UsuńZ chęcią bym zjadła, ale na post rzuciłam słodycze i ciasta.
OdpowiedzUsuńBabeczka wygląda smakowicie :)
Dziękuje :)
UsuńZ chęcią bym zjadła, ale na post rzuciłam słodycze i ciasta.
OdpowiedzUsuńBabeczka wygląda smakowicie :)
Cudowna babeczka :-) czas już pomyśleć o słodkościach na święta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i to prawda, już pora na świąteczną rozpiskę ciast i dań które zagoszczą na świątecznym stole :)
UsuńIdealna! <3 polewę muszę koniecznie wypróbować bo uwielbiam mleko w proszku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam bardzo Ci tą polewę z mela w proszku jest przepyszna :D
Usuńpiękne zdjęcia świetnej babeczki;D
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie miód na moje serducho, które dopiero uczy się lustrzanki :)
UsuńPerfekcyjna babka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPięknie wygląda ta babeczka! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis. Już czekam na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie i polecam tą babeczkę :)
UsuńPiękna babeczka w sam raz na święta -:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńFantastycznie prezentuje się taka babka na świątecznym stole, cały rok czekam, żeby zjeść takie właśnie ciasto w rodzinnym domu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :)
UsuńA dlaczego piszę "polewa mleczna z nutą cytryny" skoro w składzie nie ma cytryny?
OdpowiedzUsuńJuż poprawione, zagalopowałam się z ta cytrynką ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.