środa, 7 marca 2018

Ciasto Poduszkowiec

Tyle razy widziałam to ciasto na rożnych bloga i stronach w internecie, że musiało się ono znaleźć na liście do wypróbowania. Wypróbowałam i nie żałuje, jest bardzo smaczne :)


















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

składniki na murzynka:

  • 3 jajka kl L
  • 1 i 1/4 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 80 ml oleju
  • 100 ml wody gazowanej lub innego napoju typu cola/pepsi lub ewent. mleka
  • 2 czubate łyżki kakao
składniki na masę serową:
  • 300 g sera twarogowego lub na sernik (użyłam "Mój ulubiony")
  • 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru, nieugotowanego
  • 1/4 szkl cukru
  • kilka kropel esencji pomarańczowej
1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko.
2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.
3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy róg i wylewamy na murzynka tworząc kratkę.


Gotowe ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40-45 minut. Smacznego !!




19 komentarzy:

  1. Pięknie Ci wyszło! Ja do tego wypieku podchodziłam chyba ze 3 razy i zawsze ser opada mi na dno blaszki;) Chyba muszę zmienić przepis;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie ^_^ Ser pewnie opadał na dno gdyż ciemne ciasto pewnie było za rzadkie :)

      Usuń
    2. Czy moze ktos podpowiediec mi ile mleka potrzeba?

      Usuń
    3. 100 ml mleka lub wody gazowanej lub innego napoju gazowanego :)

      Usuń
  2. Ciasto w kratkę? Super pomysł! :) Wygląda bardzo smakowicie, a do tego ciekawie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie i smacznie się prezentuje 💛💚💙❤

    OdpowiedzUsuń
  4. This looks very, very delicious. Thank's for the recept!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię to ciasto :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłyśmy i chyba nawet nie jadłyśmy. Ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam wam dziewczyny na pewno będziecie potrafiły wyczarować takie cudo w wersji Fit ;)

      Usuń
  7. Na takie ciacho zawsze mam ochotę! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się świetnie i jestem pewna że tak też smakuje! Na pewno spróbuję ;)
    Zapraszam też do siebie na bloga the-sweetest-kitchen.blogspot.com
    Pozdrawiam,
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wyszło! ja zawzyczaj dodaję do niego jeszcze wiśnie, wtedy jest bardziej mokre, soczyste :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.