Babka Cappuccino Ze Śmietanką
Ciasto idealne do filiżanki waszego ulubionego cappuccino ;)
Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm:
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość do połączenia się i dzielimy na dwie części.
4. Do jednej części dajemy cappuccino i dokładnie mieszamy.
5. Do drugiej dodajemy mleko w proszku oraz esencję śmietankową, mieszamy do połączenia się składników.
6. Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką wykładamy najpierw ciemną masę a następnie jasną, wyrównując przy tym wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
7. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego !!!
Składniki na foremkę keksową 25 x 11 cm:
- 1 czubata szklanka mąki
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g masła w temp. pokojowej
- 3 jajka w temp.pokojowej
- 3/4 szkl. cukru
Dodatkowo:
- cappuccino czekoladowe 2 i 1/2 czubate łyżki
- mleko w proszku 2 czubate łyżki + kilka kropel esencji śmietankowej
Polewa czekoladowa:
- niecałe 20 g masła
- 4-5 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 2-3 łyżki zimnej śmietanki 30 %
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową !
1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch.
2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka.
3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy całość do połączenia się i dzielimy na dwie części.
4. Do jednej części dajemy cappuccino i dokładnie mieszamy.
5. Do drugiej dodajemy mleko w proszku oraz esencję śmietankową, mieszamy do połączenia się składników.
6. Teraz do foremki wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej i wysypanej bułką wykładamy najpierw ciemną masę a następnie jasną, wyrównując przy tym wierzch ciasta.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50-60 minut do tak zwanego suchego patyczka (patyczek drewniany, wbity w ciasto, musi być suchy )
7. Składniki na polewę czekoladowa umieszczamy w garnuszku/rondelku i zagotowujemy, lekko przestudzoną, gęstniejącą polewą, oblewamy ciasto. Smacznego !!!
16 comments
Babka ma świetny wzorek w środku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńBardzo ładnie wygląda ta babka. W końcu muszę upiec taką dwukolorową :)
OdpowiedzUsuńU mnie często goszczą takie dwukolorowe babki, polecam upiec i dziękuje za miły komentarz :D
UsuńPyszna babeczka :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNa taką babeczkę o smaku cappuccino nie trzeba mnie namawiać :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam na kawałeczek :D
UsuńPysznosci
OdpowiedzUsuńOj tak :D
UsuńSuper babeczka kochana :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńtakie babeczki kochają u mnie najbardziej, bo to i z mlekiem jest pyszne i do szkoły można zabrać:)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuńczy czuć mocno smak cappuccino? :)
OdpowiedzUsuńNie jest mocno wyczuwalne. Zawsze można dać łyżkę mniej czy te pół i na pewno będzie tylko lekki posmak :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.