Chleb Drożdżowy Z Garnka Rzymskiego

by - 3/06/2018 12:01:00 AM

Chleb pieczony w takim garnku wychodzi puszysty i chrupiący, a kromka z takiego chleba jest naprawdę sporej wielkości ;)














Składniki na jeden chlebek

Zaczyn:

  • 30-35 g świeżych drożdży
  • 1/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka cukru

Ciasto:

  • 650 g mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki oliwy
  • około 1 szkl letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki lnu
  • do obsypania garnka garść płatków owsianych lub otrębów
  • olej/oliwa do wysmarowania garnka
1. Z letniej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.


2. W misce mieszamy mąkę z solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 3/4 szkl letniej wody (1/4 zostawiamy do dolewania) i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Jeśli konsystencja jest zbyt tępa dodajemy jeszcze pozostałe 1/4 szkl wody.
Gotowe wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości.


W czasie gdy chleb rośnie, namaczamy garnek rzymski.



 Nalewamy po 1/3 szkl wody do obydwóch części garnka i odstawiamy na 15-20 min.
3. Po tym czasie krótko odgazowujemy chleb (zagniatamy), formujemy kulę lub bochenek. Z garnka rzymskiego, wylewamy pozostałą wodę, smarujemy go oliwa i obsypujemy płatkami lub otrębami pszennymi, następnie wkładamy nasz chleb.





Przykrywamy i wsadzamy do zimnego piekarnika na 15 min.
4. Następnie włączamy piekarnik na 200 stop i od momentu osiągnięcia przez piekarnik tej temperatury pieczemy przez około 1 h.
15 min przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywę garnka aby uzyskać chrupiącą rumianą skórkę i dopiekamy do końca


Podobne Posty

17 comments

  1. Cudny chlebek, uwielbiam domowe pieczywo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę mi powiedzieć czy ciężko jest wykonać taki chlebek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to bardzo proste. Mi pomaga w tym robot planetarny ale i samemu można wymieszać, wygnieść tylko troszkę więcej czasu i siły to zajmie :)

      Usuń
  3. Robię podobny chleb, który opisałam tutaj: http://morrine-land.blogspot.com/2018/01/odczarowanie-domowego-chleba.html
    Piekąc w normalnym naczyniu żaroodpornym, ale nadal z przykrywką nie trzeba go namaczać itp, natomiast ja chleb wkładam od razu do gorącego naczynia. Ciekawe jak to wpływa na chleb, jaka jest różnica? Co sądzisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek widziałam, przepiękny wyszedł, a co do pieczenia w naczyniu żaroodpornym to nie mogę się wypowiedzieć gdyż nigdy w nim nie piekłam ale myślę że dużej różnicy nie będzie :)

      Usuń
  4. Wyszedł pięknie, zazdroszczę garnka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebuś :) już wyobrażam sobie jak pięknie pachnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Domowy tak pięknie pachnie jak żaden inny :D

      Usuń
  6. Jeszcze nigdy nie robiłam takiego chlebka! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie polecam Ci spróbować upiec w ten sposób taki chlebek :-)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych