piątek, 2 lutego 2018

Wilgotne Ciasto Czekoladowe Z Kulkami Serowo Kokosowymi

Przepyszne jest to ciacho, wilgotne, mocno czekoladowe z kulami serowo kokosowymi które już uwielbiam ;)










Składniki na tortownicę o śred 21 cm

Ciasto czekoladowe:

  • 100 g masła
  • 180 g cukru
  • 3 całe jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml letniego mleka
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
Serowo kokosowe kulki
  • 200 g sera, nie rzadkiego (użyłam Mój ulubiony)
  •  około 50-80 g wiórek kokosowych
  • 1 małe jajko
  • 50 g cukru
  • ( ewentualnie) jeśli kulki nie chciały by się lepić, to dodać do 2 łyżek mąki kokosowej
  • ewentualnie 1 łyżka masła o ile twaróg jest chudy i suchy

Polewa Czekoladowa:

  • 6 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 1 nie pełna łyżka margaryny/masła


Polewa Biała:

  • 6 kostek białej czekolady
lub

  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 i 1/2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła/margaryny
  • 1 i 1/2 łyżki cukru



Ciasto czekoladowe

1. Czekoladę roztapiamy nad kąpielą wodną.
2. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy do połączenia.
3. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao oraz roztopiona czekoladę. mieszamy do połączenia składników. W czasie mieszania dolewamy letnie mleko.

Kulki serowo kokosowe

4. Wszystkie składniki na kulki łączymy ze sobą. Jeśli masa jest zbyt luźna aby ulepić kulki to dosypujemy jeszcze kokosu lub mąki kokosowej. Natomiast jeśli nie jest zbyt zwarta to dodajemy łyżkę masła.
5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kulki i układamy je na dnie zostawiając parę na górę (około 3 sztuki)
6. Na kulki serowe wykładamy ciasto czekoladowe a na wierzch pozostałe kulki. 
Całość pieczemy w 180-190 stop przez około 70 minut.
Patyczek wbity w ciasto musi być suchy !!

Polewa czekoladowa

7. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy. Gotujemy do zgęstnienia następnie odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Polewa biała

8. Kostki czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
lub
9. Mleko z masłem/margaryną i cukrem umieszczamy w garnuszku. Całość zagotowujemy następnie dodajemy mleko w proszku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Wystudzone ciasto polewamy naprzemiennie polewami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy lub nie ;) a następnie kroimy i zajadamy :-)
Ja swoje ciasto podałam z filiżanką pysznej, czarnej Cejlońskiej herbaty Earl Gray Blue którą to otrzymałam od sklepu CoZaHerbata.pl.
Herbata ta jest dla wielbicieli Earl Gray'a , zawiera aromat bergamotki i listki bławatka. Jej smak idealnie skomponował się z tym ciastem :)









Dla czytelników bloga mam wspaniałą niespodziankę, rabat 10 % na zakupy w sklepie CoZaHerbata.pl  Wystarczy wpisać w miejsce kuponu: gotowanietoproste   





17 komentarzy:

  1. Pyszne ciacho. Herbatę Earl Grey bardzo lubię, jedna z moich ulubionych herbatek 😊😆❤

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasto, takie to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne ciasto, takie to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie prezentuje się w przekroju :) w smaku tez musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :-) W smaku było tak dobre że szok :D

      Usuń
  5. Pomysł z kulkami serowymi bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam wypróbować przepis :)

      Usuń
  6. Bardzo smaczny pomył na ciasto, można je jeść oczami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale fajne łaciate ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Iwonko ale wspaniałe ciacho, super wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ekstra wygląda w przekroju! :D Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. mm... wygląda mega apetycznie. palce lizać!
    Sandicious

    OdpowiedzUsuń
  11. Z przyjemnością bym się poczęstowała ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuje za miłe komentarze :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.