Wątróbka Drobiowa Z Cebulką
Taką wątróbkę mój mąż lubi najbardziej i to dla niego ją przygotowuje. Ja z wątróbki lubię tylko sos, niestety ;)
Składniki na 1-2 osoby:
Składniki na 1-2 osoby:
- 2 cebule
- około 300-400 g wątróbki drobiowej
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- olej/olej smakowy do smażenia
2. W tym czasie wątróbkę pozbawiamy żyłek i niepotrzebnych "flaczków".
3. Obtaczamy w mące i kładziemy ją na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przesmażamy z obydwóch stron, aż pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy już razem.
W sumie wątróbka była smażona coś około 25 minut, można oczywiście krócej, ale mąż lubi dobrze opieczoną :)
Mąż lubi ją jeść ze świeżym chlebem i dlatego też tak ją mu podałam. Smacznego !!!
13 comments
25 minut smażenia to z wołu a nie z drobiu
OdpowiedzUsuńDrogi anonimie, mąż lubi dobrze opieczona wątróbkę dlatego napisałam, że około 25 minut, ale jest słowo "około" czyli można krócej albo dłużej ją smażyć :)
UsuńZ wołu to ty jestes
UsuńMuszę przyznać,że wątróbka z cebulą to sama pychota;)
OdpowiedzUsuńPrawda :D
Usuńlubimy i to bardzo, nawet nasza najmłodsza zajada ze smakiem:)
OdpowiedzUsuńTo super, że mała wcina wątróbkę i wy też ;) :)
Usuńco robisz by nie pryskała bo mimo mąki pryska susze ręcznikiem i nie bardzo pomaga
OdpowiedzUsuńOj nie mam takiej rady, chyba zależy też od wątróbki bo ta akurat w ogóle nie pryskała, aż się zdziwiłam bo była robiona tak jak zawsze :)
UsuńŻeby nie pryskała, przed smażeniem wątróbkę namocz w mleku. Po prostu wrzucasz do miski, zalewasz mlekiem i zostaw na 30-60 minut. Działa :)
UsuńI ja nie lubię wątróbki, ale mój mąż uwielbia.I też długą ją smażę, bo lubi dobrze wysmażoną :)
OdpowiedzUsuńSzczerze przyznam że poruszanie się po blogu przez telefon sprawia problem
OdpowiedzUsuńWłaśnie zauważyłam że od jakiegoś czasu szablon nie działa tak jak powinien, postaram się coś z tym zrobić :/
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.