Szybkie Pierożki Do Barszczu Z Matrycy

by - 12/19/2023 12:00:00 AM

Przepis prosty i tak naprawdę ułatwiający życie, nie żartuje...odkąd zakupiłam tą matrycę, małe pierożki czy też uszka bo też je tak nazywam robię tylko na niej i nie nie jest to reklama a dobre polecenie produktu który na prawdę przyspiesza prace w kuchni :)



Ciasto:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
Farsz:
  • 2 udka z kurczaka np. z rosołu (może być też mięso mieszane, wołowina, cielęcina itp.)
  • wszystkie warzywa z rosołu
  • 1 spora cebula sparzona i uduszona na oleju (jeśli nie mamy wrażliwego żołądka nie musimy sparzać cebuli)
  • sól, pieprz, suszony czosnek, papryka do smaku
 
 
1. Z mąki, szczypty soli, oleju i gorącej wody zagniatamy szybko miękkie elastyczne ciasto. Dzielimy je sobie na 4 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło.
2. Mięso oddzielamy od kości i mielimy przez maszynkę, mielimy także warzywa oraz cebulę, doprawiamy do smaku przyprawami.
 
 
3. Teraz wałkujemy dwa placki wielkości naszej matrycy do pierożków.
 
4. Matrycę smarujemy dokładnie olejem, to jest ważne ! Bez posmarowania pierożki będą się przyklejać i nie będą odchodzić, a nawet prosto pisząc wypadać z tej matrycy.


5. Na tak posmarowaną matrycę nakładamy jeden placek ciasta.


6. W zagłębienia dajemy farsz, nieduża ilość.

 
7. Następnie przykrywamy drugim płatem ciasta i lekko dociskamy, a następnie lekko wałkujemy i powoli zwiększamy nacisk, aż będą widoczne obrysy pierożków w matrycy.




8. Następnie matrycę przenosimy nad ściereczkę i powoli od wypukłej strony "wyciskamy" pierożki na ściereczkę.



9. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie. Podajemy z barszczem, zupą lub same. Smacznego !

Ps. oczywiście nie muszą to być pierożki z mięsem mogą być np. kapusty i grzybów.

Podobne Posty

10 comments

  1. Wow! Ależ bajerancki patent! Wcześniej nie myślałam o takiej " zabawce" ale może warto? 🤔Idealne równe pierożki wychodzą 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto, warto to jest naprawdę dobry przyrząd i przyspiesza pracę w kuchni :D

      Usuń
  2. Super! Świetnie wyglądają te pierożki. Elegancko. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł tylko gdzie zakupić taka matrycę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na Allegro lub po prostu wpisać w Google matryca do pierożków :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych