Ananas Kokos

Torcik Ananasowy

00:02:00Iwona T.

Tort smakuje wspaniale, krem jest delikatny, a jego słodycz przełamana jest delikatnie kwaskowym ananasem. Tort upiekłam na swoje urodziny, które są dzisiaj ;) :-)
Jedyne co mnie zasmuciło to, że zdjęcia wyszły tak kiepsko :/













Składniki na tortownicę 18 cm

Biszkopt rzucany:

  • 4 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • parę kropli esencji waniliowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
Krem ananasowy:
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 szkl soku z puszki po ananasie
  • 1 i 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 puszki ananasa
  • około 60 g wiórków kokosowych
  • ewent. 1 łyżka cukru pudru (jeśli budyń jest dla nas za mało słodki )
  • do  ponczowania blatów, pozostały sok z ananasa lub woda z sokiem cytrynowym
Do dekoracji:
  • około 30 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka pokrojonego w kostkę ananasa
Biszkopt
1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy cukrem. Obie mąki mieszamy w osobnym naczyniu.
3. Do ubitych białek dodajemy powoli po jednym żółtko i miksujemy na najwolniejszych obrotach. Kiedy wszystkie żółtka zużyjemy, odkładamy mikser.
4. Teraz porcjami dodajemy przesiane mąki oraz olej i delikatnie całość mieszamy.
5. Wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 25-30 min w 180 stop.


6. Kiedy biszkopt wyda nam się gotowy ( możemy spr patyczkiem czy jest suchy) wyjmujemy go z piekarnika i natychmiast z 50 cm upuszczamy na podłogę !  Następnie biszkopt z powrotem wkładamy do piekarnika aby w nim ostygł przy uchylonych drzwiczkach. Kiedy ostygnie obkrajmy brzegi nożem i wyjmujemy nasz biszkopt.

Krem
7. Mleko, nie w całości przelewamy do garnka (zostawiamy sobie 1/2 szkl) dolewamy sok, dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W 1/2 szkl. mleka mieszamy proszki budyniowe i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy budyń a następnie całkowicie go studzimy.
8. Miękkie masło (ewentualnie z 1 łyżka cukru pudru ) miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wykończenia. Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Odkładamy 1/3 kremu do reszty dajemy pokrojonego w kostkę ananasa.

Przełożenie  i dekoracja
9. Biszkopt kroimy na trzy blaty i ponczujemy.
Nakładamy krem na każdy blat. Następnie smarujemy wierzch i boki tortu, a na wierzch wykładamy kostki ananasa. Całość obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Gotowy tort schładzamy w lodówce przed podaniem przez co najmniej 2-3 godzinki. Smacznego !!!



You Might Also Like

7 komentarze

  1. Torcik wygląda wspaniale. Skusiłabym się na kawałeczek. Zdjęcia są bardzo ładnie, nie masz się co smucić. Napiszę Ci, że ja zdjęcia robię na dworze i to tylko w dzień, przy moim aparacie to w domu wychodzą paskudne.
    Jeszcze raz sto lat z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci za miły komentarz i za życzenia urodzinowe :* U mnie jak pochmurno w domu to zdjęcia jak za mgła wychodzą i nie da się jej usunąć niestety, dlatego tak ubolewam nad tym. Jedynie balkon mi pozostaje, muszę kiedyś spróbować...

      Usuń
    2. Polecam spróbować na balkonie, ale też trzeba zwracać uwagę na światło i czy cień nie pada. Niestety te wszystkie oświetlenia są nie dla mnie. Wolę wszystko ułożyć na dużym blacie i wynieść na dwór, trochę to uciążliwe, ale na dzień dzisiejszy jestem zadowolona ze zdjęć. Pozdrawiam :)

      Usuń
    3. Dziękuje Ci jeszcze raz na pewno spróbuje ten balkon. Pokombinuje bo jak na razie tylko słoneczny dzień daje mi czyste i ładne zdjęcia. Kupiłam sobie też za zaoszczędzone pieniążki, lustrzankę używaną i tani, jasny obiektyw 50 mmm i będę się uczyć i zobaczę co mi z tego wyjdzie. Na pewno mój staruszek, cyfrowy będzie dalej w użyciu :D

      Usuń
  2. Wspaniały torcik i jaki wysoki! Taki jak lubimy :P
    Spóźnione ale WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO :D i zdjęcia wcale nie wyszły tak kiepsko, ślinka na jego widok i tak leci :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy