Risotto Z Piekarnika Z Pieczarkami, Brokułem I Kurczakiem

by - 1/22/2018 12:01:00 AM

Uwielbiam risotto, ale czasem stanie przy patelni i mieszanie go co 5-10 minut męczy mnie lub zajmuje czas w którym mogła bym coś innego zrobić. Dlatego postanowiłam moje kochane risotto zrobić tak aby się nie narobić ale żeby było smaczne tak jak zawsze ;)
Z pomocą przyszedł mi sklep Tarka i Miarka. Ze sklepu otrzymałem super głębokie naczynie żaroodporne z płaska, szklana przykrywką, idealne do tego typu dań. Możemy w nim między innymi zapiekać czy dusić. Naczynie przystosowane jest też do mikrofalówek oraz do mrożenia.
Jeśli zainteresowało was to naczynie żaroodporne to tutaj macie link do niego :)

















Składniki na 2-3 osoby:

  • 1 szkl ryżu do risotto (arborio)
  • 3 szkl bulionu warzywnego/drobiowego
  • 1 kieliszek wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 główki cebuli
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 łyżeczka domowego warzywka  lub kupnego (można pominąć)
  • kilka różyczek brokuła
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • sól, pieprz 
  • olej/oliwa do smażenia 
  • 2 łyżeczki startego parmezanu lub innego sera
1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
2. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony drobno czosnek a następnie pieczarki, solimy, pieprzymy je i krótko przesmażamy.
3. Zdejmujemy z patelki, a na tej samej patelni przesmażamy pierś pokrojoną w kostkę razem z brokułowymi drzewkami.
4. Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, dodajemy przesmażone pieczarki oraz pierś z brokułem. 


Zalewamy to 2 szklankami gorącego bulionu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika .
5. Po około 25 - 30 minutach pieczenia/gotowania się ryżu, mieszam całość i jeśli jest mało płynu to wlewam całą ostatnią szklankę albo pół, mieszam pozostawiam na ostatnie 15-20 minut (musimy obserwować bo być może starczy te pół szklanki a być może będzie trzeba wlać całą, ostatnią szklankę bulionu)
6. Pod sam koniec sprawdzam smak ewentualnie dosalam całość, zostawiam w piekarniku już bez przykrycia.
7. Gotowe risotto posypuje startym serem oraz natką pietruszki.
Ps. naczynie bardzo długo trzymało ciepło, więc nawet po sesji zdjęciowej, dmuchaliśmy jeszcze na talerze ;) :D




Podobne Posty

9 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych