Risotto Z Piekarnika Z Pieczarkami, Brokułem I Kurczakiem
Uwielbiam risotto, ale czasem stanie przy patelni i mieszanie go co 5-10 minut męczy mnie lub zajmuje czas w którym mogła bym coś innego zrobić. Dlatego postanowiłam moje kochane risotto zrobić tak aby się nie narobić ale żeby było smaczne tak jak zawsze ;)
Z pomocą przyszedł mi sklep Tarka i Miarka. Ze sklepu otrzymałem super głębokie naczynie żaroodporne z płaska, szklana przykrywką, idealne do tego typu dań. Możemy w nim między innymi zapiekać czy dusić. Naczynie przystosowane jest też do mikrofalówek oraz do mrożenia.
Jeśli zainteresowało was to naczynie żaroodporne to tutaj macie link do niego :)
Składniki na 2-3 osoby:
Z pomocą przyszedł mi sklep Tarka i Miarka. Ze sklepu otrzymałem super głębokie naczynie żaroodporne z płaska, szklana przykrywką, idealne do tego typu dań. Możemy w nim między innymi zapiekać czy dusić. Naczynie przystosowane jest też do mikrofalówek oraz do mrożenia.
Jeśli zainteresowało was to naczynie żaroodporne to tutaj macie link do niego :)
Składniki na 2-3 osoby:
- 1 szkl ryżu do risotto (arborio)
- 3 szkl bulionu warzywnego/drobiowego
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 główki cebuli
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżeczka domowego warzywka lub kupnego (można pominąć)
- kilka różyczek brokuła
- 250 g pieczarek
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej/oliwa do smażenia
- 2 łyżeczki startego parmezanu lub innego sera
2. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy pokrojony drobno czosnek a następnie pieczarki, solimy, pieprzymy je i krótko przesmażamy.
3. Zdejmujemy z patelki, a na tej samej patelni przesmażamy pierś pokrojoną w kostkę razem z brokułowymi drzewkami.
4. Do naczynia do zapiekania wsypujemy ryż, dodajemy przesmażone pieczarki oraz pierś z brokułem.
Zalewamy to 2 szklankami gorącego bulionu. Mieszamy i wstawiamy do piekarnika .
5. Po około 25 - 30 minutach pieczenia/gotowania się ryżu, mieszam całość i jeśli jest mało płynu to wlewam całą ostatnią szklankę albo pół, mieszam pozostawiam na ostatnie 15-20 minut (musimy obserwować bo być może starczy te pół szklanki a być może będzie trzeba wlać całą, ostatnią szklankę bulionu)
6. Pod sam koniec sprawdzam smak ewentualnie dosalam całość, zostawiam w piekarniku już bez przykrycia.
7. Gotowe risotto posypuje startym serem oraz natką pietruszki.
Ps. naczynie bardzo długo trzymało ciepło, więc nawet po sesji zdjęciowej, dmuchaliśmy jeszcze na talerze ;) :D
9 comments
wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, zapewniam że było pyszne :)
UsuńCiekawy pomysł, bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńHmm, ale pycha :D
OdpowiedzUsuńTak, duże pycha :D
Usuńi ten roztopiony i ciągnący się ser na górze- no musi być pysznie;D
OdpowiedzUsuńByło pyszne :D
UsuńPyszne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.