środa, 24 stycznia 2018

Wątróbka Drobiowa Z Cebulką

Taką wątróbkę mój mąż lubi najbardziej i to dla niego ją przygotowuje. Ja z wątróbki lubię tylko sos, niestety ;)

















Składniki na 1-2 osoby:

  • 2 cebule
  • około 300-400 g wątróbki drobiowej
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/olej smakowy do smażenia
1. Najpierw szklimy na oleju cebule pokrojoną w piórka trwa to około 10 minut.
2. W tym czasie wątróbkę pozbawiamy żyłek i niepotrzebnych "flaczków".
3. Obtaczamy w mące i kładziemy ją na patelnie z rozgrzaną oliwą. Przesmażamy z obydwóch stron, aż pozbawimy ją surowości (trwało to z około 10-15 minut). Następnie dokładamy z powrotem wcześniej zeszklona cebulkę. Całość mieszamy, solimy, pieprzymy i smażymy już razem.
W sumie wątróbka była smażona coś około 25 minut, można oczywiście krócej, ale mąż lubi dobrze opieczoną :)
Mąż lubi ją jeść ze świeżym chlebem i dlatego też tak ją mu podałam. Smacznego !!!



10 komentarzy:

  1. 25 minut smażenia to z wołu a nie z drobiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimie, mąż lubi dobrze opieczona wątróbkę dlatego napisałam, że około 25 minut, ale jest słowo "około" czyli można krócej albo dłużej ją smażyć :)

      Usuń
    2. Z wołu to ty jestes

      Usuń
  2. Muszę przyznać,że wątróbka z cebulą to sama pychota;)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubimy i to bardzo, nawet nasza najmłodsza zajada ze smakiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To super, że mała wcina wątróbkę i wy też ;) :)

      Usuń
  4. co robisz by nie pryskała bo mimo mąki pryska susze ręcznikiem i nie bardzo pomaga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj nie mam takiej rady, chyba zależy też od wątróbki bo ta akurat w ogóle nie pryskała, aż się zdziwiłam bo była robiona tak jak zawsze :)

      Usuń
  5. I ja nie lubię wątróbki, ale mój mąż uwielbia.I też długą ją smażę, bo lubi dobrze wysmażoną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.