Ciasto "Kruszonka" Z Dżemem I Owocami
Ciasto jest mega proste, nie trzeba nic zagniatać, ani wałkować, nawet owoców nie trzeba rozmrażać :) A nie dojedzone dżemy czy marmolady znajdą w nim swoje miejsce :)
Wystarczy zrobić kruszonkę, schłodzić ją .....a resztę przeczytacie na dole ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Ciasto:
Wystarczy zrobić kruszonkę, schłodzić ją .....a resztę przeczytacie na dole ;)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu
- 220 g masła
- 1 szkl cukru lub pudru
- 1 jajko kl L
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 1-2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18 %
Dodatki:
- słoik dżemu dowolnego (lub zbiór niedojedzonych dżemów;)
- dwie nie pełne garście owoców mrożonych
- cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
2. Blaszkę do pieczenia wyścielać papierem, wyłożyć połowę kruszonki, lekko ugnieść ją palcami.
Następnie wykładamy dżem/dżemy, a na końcu dajemy mrożone owoce.
3. Na wierzch wykładamy resztę kruszonki.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 godzinę.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a następnie zajadamy. Smacznego !!!
Źródło inspiracji książka "Moje Wypieki"
12 comments
Uwielbiam takie ciasta :) Wpraszam się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie :D
UsuńMniam wspaniałe ciasto Iwonko :-)
OdpowiedzUsuńDziękujeeee :-D
UsuńPodobne jadłam 40 lat temu u mojej babci, było pyszne :) niedawno go wspominałam, lecz nie piekłam :(
OdpowiedzUsuńPyszne owocowo - kruche ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńPani Iwono czy jeśli mam blaszke 36x25 to muszę podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńTak, bo inaczej może braknąć kruszonki np. na wierzch :)
UsuńBardzo lubię takie ciasta :) Idealne na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.