piątek, 19 stycznia 2018

Ciasto "Kruszonka" Z Dżemem I Owocami

Ciasto jest mega proste, nie trzeba nic zagniatać, ani wałkować, nawet owoców nie trzeba rozmrażać :) A nie dojedzone dżemy czy marmolady znajdą w nim swoje miejsce :)
Wystarczy zrobić kruszonkę, schłodzić ją .....a resztę przeczytacie na dole ;)















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

Ciasto:

  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej lub budyniu
  • 220 g masła
  • 1 szkl cukru lub pudru
  • 1 jajko kl L
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 1-2 łyżki kwaśnej śmietany np. 18 %
Dodatki:
  • słoik dżemu dowolnego (lub zbiór niedojedzonych dżemów;)
  • dwie nie pełne garście owoców mrożonych 
  • cukier puder do oprószenia gotowego ciasta
1. Składniki na kruche ciasto połączyć tak aby utworzyła się kruszonka, następnie schłodzić ją w lodówce przez 1 godzinę.

2. Blaszkę do pieczenia wyścielać papierem, wyłożyć połowę kruszonki, lekko ugnieść ją palcami.

Następnie wykładamy dżem/dżemy, a na końcu dajemy mrożone owoce.
3. Na wierzch wykładamy resztę kruszonki.
Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 1 godzinę.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem, a następnie zajadamy. Smacznego !!!



Źródło inspiracji książka "Moje Wypieki"

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasta :) Wpraszam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podobne jadłam 40 lat temu u mojej babci, było pyszne :) niedawno go wspominałam, lecz nie piekłam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne owocowo - kruche ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pani Iwono czy jeśli mam blaszke 36x25 to muszę podwoić składniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo inaczej może braknąć kruszonki np. na wierzch :)

      Usuń
  5. Bardzo lubię takie ciasta :) Idealne na każdą okazję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.