Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy
Ciastka te wspaniale smakują z rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :)
Składniki:
Składniki:
- 150 g ziemniaków nie ugotowanych
- 150 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 żółtko
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
- 2-3 szczypty soli
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek.
2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz.
3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia. Ja lubię mocniej przypieczone, dlatego u mnie kolor złoty jest dość ciemny ;)
Przepis pochodzi z Tej książki.
9 comments
tego przepisu nie znałam a lubię takie z wykorzystaniem ziemniaków szczególnie tych obiadowych:) zapisuje do wypróbowania:)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować :D
UsuńAleż świetny pomysł, muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis :) nie znałam tych ciastek :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie wyglądają w środku jak francuskie :D
OdpowiedzUsuńświetne :) zapisałam przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze, ciasteczka naprawdę super smakują i polecam wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.