Tarta wyszła bardzo smaczna z chrupkim ciastem o smaku paprykowych krakersów, a to za sprawą dodatku słodkiej i ostrej papryki oraz soli :)
Składniki na tartę o śred. 25 cm:
Składniki na tartę o śred. 25 cm:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- sól, papryka słodka i ostra
Nadzienie:
- 150 g świeżego jarmużu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka
- 125 ml śmietany 18 %
- 1 duże jajko i białko z ciasta
- ser żółty starty ( około 3 łyżki )
- 1/2 kulki mozzarelli
- papryka wędzona w proszku
- sól, pieprz do smaku
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30 minut.
2. Jarmuż myjemy i blanszujemy przez 3 minuty w osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny a następnie osuszamy. Kurczaka kroimy w drobne kosteczki, obtaczamy w wędzonej papryce i przesmażamy.
3. Jajko oraz białko roztrzepujemy ze śmietaną, serem żółtym oraz przyprawami na koniec dodajemy jarmuż pokrojony na drobno oraz usmażony filet z kurczaka.
4. Foremkę na tartę smarujemy masłem/margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wylepiamy ciastem, nakłuwamy gęsto i podpiekamy w piekarniku w 200 stop. przez około 10-15 minut.
5. Na lekko przestudzony spód wykładamy nadzienie i pieczemy całość w 180 stop przez 30-35 minut. Na 10-15 minut przed końcem pieczenia wykładamy mozzarellę pokrojona w paseczki.
Tartę podajemy lekko przestudzoną. Smacznego !!!
11 comments
Uwielbiam tarty :) Pysznie się zapowiada :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńIwonko wspaniała tarta :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńwytrawne tarty są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńBardzo apetycznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.