Prosty, a do tego super smaczny deser który przygotujemy w kilka chwil oczywiście nie licząc stężenia pianki oraz zastygnięcia czekolady ;)
Składniki na blaszkę 27 x 17 cm:
Składniki na blaszkę 27 x 17 cm:
- 1 i 1/2 opakowania galaretki np. agrestowej
- 300 ml śmietanki 30 %
Na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady deserowej
- 2 łyżeczki oleju
1. Galaretki rozpuszczam w 250 ml bardzo gorącej wody i odstawiam do lekkiego stężenia.
2. Gdy galaretka zaczyna tężeć, ubijam śmietankę na sztywno i pod koniec ubijania wlewam lekko tężejącą galaretkę, ale wciąż płynną. Miksuje i wylewam na blaszkę wyłożona folia spożywczą. Następnie chowam do lodówki do stężenia.
3. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczam nad kąpielą wodną i lekko studzę.
4. Zastygniętą piankę wyjmuje delikatnie z blaszki i kroję na małe prostokąty. Każdą piankę zanurzam w ciepłej, ale nie gorącej czekoladzie i odstawiam do zastygnięcia. Smacznego !!
12 comments
Lubię domowe ptasie mleczko :) Robię je z różnych smakach i przypomniałam sobie, że dawno już nie miałam :) Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie domowe smakołyki! nie dość, ze proste to jeszcze takie pyyyyszne <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
Ojoj jak ja lubię takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńpychotka:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńtakie proste, a jakie pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ,ciekawe czy wyjdzie😁
OdpowiedzUsuńDziękuje za miłe komentarze :D :*
OdpowiedzUsuńNo wygląda świetnie, ale musi się rozpływać w ustach :P
OdpowiedzUsuńLubimy ptasie mleczko ale po 3 mamy już dość xD Bardzo słodkie no ale pyszne... Twoje na pewno też takie jest :)
OdpowiedzUsuńJa zawsze używam galaretki bez cukru, dosładzam np. Stawią. Czekolada min. 60 % kakao. Masz zdrowsze ptasie mleczko
UsuńSuper deser, skusiłabym się :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.