wtorek, 18 lipca 2017

Kalafiorowe Różyczki W Cieście Paprykowym

 Dzisiaj przepis na pyszny dodatek do obiadu :)
















Składniki:

  • kalafior (średnia główka)
  • 1 szkl wody mineralnej
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka wędzona
1. Kalafior obieramy, dzielimy i gotujemy w osolonej wodzie, ale nie za długo aby nie był zbyt miękki i nie rozpadał nam się podczas smażenia.
2. Jajka mieszamy razem z wodą oraz mąką pszenną ( jeśli ciasto jest za rzadkie to dokładamy jeszcze 2-3 łyżki mąki, jeśli za gęste, dolewamy wody, wszystko zależny od naszej mąki i wielkości jajek). Dodajemy przyprawy i teraz całość możemy zmiksować tak aby nie było grudek.
3. Odsączone z wody i wystudzone różyczki kalafiora maczamy w cieście i smażymy albo w głębokim tłuszczu albo na patelni w nie dużej ilości (tyle oleju aby zakrywała dno patelni). 
Ja najczęściej smażę w tej małe ilości tłuszczu :)
Gotowe, usmażone różyczki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i już :)



4 komentarze:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.