poniedziałek, 26 czerwca 2017

Pennne Z Sosem Warzywnym

Jest to danie bezmięsne, z dużą ilością warzyw, można powiedzieć, że jedno garnkowe i robi się prawie samo, a jak robi się prawie samo to musi być moim ulubionym :) Jest w nim także moja i męża, ulubiona kukurydza z Bonduelle, słodziutka, żółta i zawsze pyszna, ale żeby nie było jej smutno to ma towarzystwo w postaci papryki i groszku które razem tworzą "Mieszankę meksykańską".
Kukurydza jest nieodzownym składnikiem moich wielu dań, ale miłość do niej zaszczepił mi mąż który uwielbia wyjadać ją prosto z puszeczki ;) Dlatego zawsze mam jej zapas, bo nigdy nie wiadomo kiedy znika z sitka np. odciekając na nim aby dodać ją do sałatki ;)
Zapraszam was na to pyszne danie, zerknijcie też na dół przepisu aby dowiedzieć się czegoś o tych pysznych i zdrowych warzywach :)





















Składniki na 2 osoby:

  • 1/2 dużej marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • 1/2 niewielkiej główki cebuli
  • 1 nie duża cukinia
  • 5-6 pieczarek
  • kilka różyczek brokuła
  • mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle <---Klik
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szkl wody
  • 1 łyżeczka warzywka np. domowej roboty
  • sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka
  • około 150 g nieugotowanego makaronu penne
  • oliwa do smażenia
1. Na oliwie przesmażam cebulkę pokrojoną w piórka. Dodaje obrane i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Solę je i pieprzę i przesmażam z 10 minut.
2. Resztę warzyw oprócz brokuła i mieszanki meksykańskiej, kroję w kostkę i dodaję do pieczarek.
Brokuł obgotowuje w osolonej wodzie przez 2 minutki i dodaje od razu do warzyw.
Kiedy widzę że zaczyna robić się sucho na patelni podlewam całość wodą, troszkę solę, pieprzę, dodaję po szczypcie papryk oraz warzywko. Przykrywam pokrywką i duszę co jakiś czas mieszając.
3. W tym czasie gotuje makaron według przepisu na opakowaniu.
Pod koniec duszenia kiedy warzywa są już prawie miękkie dodaje mieszankę meksykańską, mieszam, sprawdzam smak oraz dodaje koncentrat pomidorowy i czekam aż całość ładnie się połączy i utworzy fajny sosik. Możemy dodać też troszkę słodkiej śmietanki ale nie jest to konieczne, a i jeśli macie zaufanie do swoich kuchenek i patelni to nie musicie co chwilkę sprawdzać czy aby się nie przypala, ja nie mam i dlatego często zaglądam pod pokrywkę ;)
Gotowy sos wykładamy na jeszcze ciepły makaron. Smacznego !!!




Ps. Warzywa Bonduelle uprawiane są w najlepszych strefach klimatycznych dla danych warzyw, dlatego Kukurydza pochodzi z ciepłych Węgier, a groszek z Polskich Kujaw. Pamiętajcie o tym !



5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię dania z makaronem :) Pycha :) U mnie dzisiaj też makaronowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Zaraz zajrzę i zobaczę co tam pysznego jest u ciebie ;)

      Usuń
  2. ciekawy pomysł, chodź ja bym zrobiła bez tej mieszanki meksykańskiej a z samych domowych składników :)
    zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Oczywiście że można zrezygnować z tej mieszanki ale ona nadała całości fajnego smaku i dlatego ją dodaję :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda :-) a moja rodzinka bardzo lubi takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.