,

Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami

07:30:00

Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;)





















Składniki na 12 ślimaczków

Zaczyn:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
  • 1 łyżka cukru
Ciasto i nadzienie:
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 2 żółtka
  • 40 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1/2 szkl cukru
  • parę kropel esencji waniliowej
  • 200 g truskawek
  • 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej
  • cukier puder Diamant <--Klik
1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję a zostało wam masło, spokojnie jeszcze się przyda ;)
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki.

4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.

Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;)
Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Kiedy ślimaczki ostygną posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego !!!





Więcej na temat kampanii "Uczymy jak słodzić" oraz dużo ciekawych i ważnych informacji na temat cukru znajdziecie na tej stronce ---> http://uczymyjakslodzic.pl


You Might Also Like

21 komentarze

  1. Uwielbiam drożdżowe wypieki :) takie ślimaczki idealnie trafiają w mój gust :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie je sobie zrobie wyglądają cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! Najlepsze są oczywiście świeżutkie takie drożdżowe wypieki ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Zgadza się, świeże najlepsze ^_^

      Usuń
  4. Mam słabość do takich bułeczek! Świetne są :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale słodkości, nigdy nie mogę się powstrzymać gdy widzę takie pyszności :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D :D Cieszę się i dziękuje za miły i fajny komentarz ;)

      Usuń
  6. Jakie pyszności Iwonko, porywam kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko :) Częstuj się ;)

      Usuń
  7. Drożdżowe ciasta należą do moich ulubionych, częstuję sie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj w klubie :D Dziękuje za pozdrówki i również je posyłam :* :D

      Usuń
  8. Chętnie zabrałabym ze sobą Twoją drożdżóweczkę...

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie różyczki to wręcz marzenie ^^ Chcemy dostawać tylko takie kwiaty xD

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.