Drożdżowe Ślimaczki Z Truskawkami
Przepyszne wyszły te ślimaczki i chociaż gorąco na dworze to wieczorkiem lub wcześnie rano można takie cudeńka popełnić ;)
Składniki na 12 ślimaczków
Zaczyn:
Składniki na 12 ślimaczków
Zaczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szkl ciepłego ale nie gorącego mleka
- 1 łyżka cukru
Ciasto i nadzienie:
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 2 żółtka
- 40 g roztopionego i ostudzonego masła
- 1/2 szkl cukru
- parę kropel esencji waniliowej
- 200 g truskawek
- 2-3 łyżki marmolady różanej lub konfitury truskawkowej
- cukier puder Diamant <--Klik
2. Mąkę, żółtka, cukier oraz esencję waniliową umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło ( moje ciasto wyrobił robot i trwało to około 5-7 minut). Jeśli ciasto ma odpowiednią konsystencję a zostało wam masło, spokojnie jeszcze się przyda ;)
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
3. Kiedy ciasto podrośnie, przekładamy je na stolnicę/blat i odgazowujemy (krótko zagniatamy) i wałkujemy na kształt prostokąta. Smarujemy marmoladą lub konfiturą tak aby końce pozostały czyste. Dzielimy na 12 pasków i na każdy pasek układamy połówki lub całe truskawki.
4. Gotowe zawijamy w ślimaczki i układamy jeden obok drugiego w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15-20 minut do lekkiego podrośnięcia.
Kiedy ślimaczki już podrosły, smarujemy je tą resztką tego masła, jeśli nie zostało nam masło, nic się nie stało, ślimaczki będą równie ładne i smaczne bez niego ;)
Ślimaczki pieczemy 180-190 stop przez około 35-40 minut. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Więcej na temat kampanii "Uczymy jak słodzić" oraz dużo ciekawych i ważnych informacji na temat cukru znajdziecie na tej stronce ---> http://uczymyjakslodzic.pl
21 comments
Uwielbiam drożdżowe wypieki :) takie ślimaczki idealnie trafiają w mój gust :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńChętnie je sobie zrobie wyglądają cudnie ;)
OdpowiedzUsuńPolecam, bardzo smaczne są :)
UsuńPychotka! Najlepsze są oczywiście świeżutkie takie drożdżowe wypieki ;-)
OdpowiedzUsuń:) Zgadza się, świeże najlepsze ^_^
UsuńFajna forma wypiekania :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMam słabość do takich bułeczek! Świetne są :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuje :)
UsuńCudownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńAle słodkości, nigdy nie mogę się powstrzymać gdy widzę takie pyszności :P
OdpowiedzUsuń:D :D Cieszę się i dziękuje za miły i fajny komentarz ;)
UsuńJakie pyszności Iwonko, porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :) Częstuj się ;)
UsuńDrożdżowe ciasta należą do moich ulubionych, częstuję sie i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitaj w klubie :D Dziękuje za pozdrówki i również je posyłam :* :D
UsuńChętnie zabrałabym ze sobą Twoją drożdżóweczkę...
OdpowiedzUsuń:-D Cieszę się :)
UsuńTakie różyczki to wręcz marzenie ^^ Chcemy dostawać tylko takie kwiaty xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.