piątek, 9 czerwca 2017

Ekspresowe Ciasto Kefirowe Z Rabarbarem

Lubie takie ciasta, gdy mogę włożyć od razu wszystko do jednej miski, zamieszać bądź zmiksować i już mam ciacho :-)
















Składniki na blaszkę 23 x 23 cm

  • 2 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl oleju
  • 1 szkl kefiru
  • 3/4 szkl cukru
  • 3 jajka
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łodygi rabarbaru + 1 łyżka cukru
  • cukier puder
1. Rabarbar obieramy, kroimy na  2 cm kawałki, obsypujemy łyżka cukru i wykładamy na sito aby mógł odsączyć się z nadmiaru soku.
2. Wszystkie składniki oprócz rabarbaru, umieszczamy w misie i miksujemy bądź krótko mieszamy tylko do połączenia się składników. Wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, na wierzch wykładamy rabarbar.
Pieczemy w 180-190 stop przez 45-50 min. Grzanie góra - dół bez termoobiegu.
Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!


17 komentarzy:

  1. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem, a takie z dodatkiem kefiru lub jogurtu smakują rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, mają swój niepowtarzalny smak :)

      Usuń
  2. A ja dziś piekę drożdżowe z rabarbarem...mam nadzieję, że też będzie udane.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżowe pycha i na pewno się udało :D

      Usuń
  3. A ja dziś piekę drożdżowe z rabarbarem...mam nadzieję, że też będzie udane.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, a to cudownie wygląda w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Spadłaś mi z nieba z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasta na kefirze często robi nasza babcia :) Pięknie wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyrosło, takie puchate :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.