Duże Ciastka Z Bakaliami I Rabarbarem
Nie spodziewałam się, że zmiany w przepisie, które poczyniłam wyjdą aż na taki duży plus smakowy :) Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę. Przechowuje je w puszce już trzeci dzień i są nadal mięciutkie, a zarazem kruche :)
Składniki na około 18-20 dużych ciastek:
Składniki na około 18-20 dużych ciastek:
- 110 g masła w temp. pokojowej
- 125 g zwykłego cukru
- 1 jajko
- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź orkiszowej
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g posiekanych orzechów włoskich, bądź laskowych bądź ziemnych
- 30 g żurawiny suszonej drobno pokrojonej
- około 15 cm chudej łodygi rabarbaru, drobno pokrojonej
- kilka kropel esencji waniliowej (dozujcie według własnych upodobań)
1. Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Dodajemy jajko oraz po trochę mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą, miksując cały czas ( używamy do tego etapu miksowania, końcówki z hakiem ) aż do wykończenia mąki. Na koniec dodajemy, esencję waniliową, orzechy, żurawinę oraz rabarbar który wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy na małe kosteczki. Całość mieszamy, konsystencja będzie gęsta ale bardzo kleista.
2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W sporych odstępach, wykładamy po pół łyżki masy na blaszkę (przy wykładaniu pomagamy sobie druga łyżką, zamaczaną w zimnej wodzie, nią też nadajemy kształt ciastkom)
3. Ciastka pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 10 - 13 minut, aż do zrumienienia wierzchu.
2 comments
W sam raz do kawki i pochrupania :) Pychota :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i dokładnie tak pasują do kawki i herbatki idealnie :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.