Duże Ciastka Z Bakaliami I Rabarbarem

by - 6/08/2017 07:00:00 AM

Nie spodziewałam się, że zmiany w przepisie, które poczyniłam wyjdą aż na taki duży plus smakowy :) Ciasteczka są słodziutkie, ale mają w sobie też coś kwaskowego więc smak jest zrównoważony, mają orzeszki które przyjemnie chrupią oraz pyszną mięciutką słodkawą żurawinkę. Przechowuje je w puszce już trzeci dzień i są nadal mięciutkie, a zarazem kruche :)





















Składniki na około 18-20 dużych ciastek:

  • 110 g masła w temp. pokojowej
  • 125 g zwykłego cukru
  • 1 jajko
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej bądź orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich, bądź laskowych bądź ziemnych
  • 30 g żurawiny suszonej drobno pokrojonej
  • około 15 cm  chudej łodygi rabarbaru, drobno pokrojonej
  • kilka kropel esencji waniliowej (dozujcie według własnych upodobań)
1. Masło ucieramy na puch razem z cukrem. Dodajemy jajko oraz po trochę mąki z proszkiem do pieczenia oraz sodą, miksując cały czas ( używamy do tego etapu miksowania, końcówki z hakiem ) aż do wykończenia mąki. Na koniec dodajemy, esencję waniliową, orzechy, żurawinę oraz rabarbar który wcześniej obraliśmy i pokroiliśmy na małe kosteczki. Całość mieszamy, konsystencja będzie gęsta ale bardzo kleista. 
2. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
W sporych odstępach, wykładamy po pół łyżki masy na blaszkę (przy wykładaniu pomagamy sobie druga łyżką, zamaczaną w zimnej wodzie, nią też nadajemy kształt ciastkom)
3. Ciastka pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 10 - 13 minut, aż do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, wykładamy je na ruszt na kilka minut aby odparowały. Przechowujemy je szczelnie zamknięte w puszce.


Źródło inspiracji książka "Moje wypieki " całkiem nowe przepisy

Podobne Posty

2 comments

  1. W sam raz do kawki i pochrupania :) Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i dokładnie tak pasują do kawki i herbatki idealnie :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych