wtorek, 16 maja 2017

Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem

Smaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej ;) :)






















Składniki dla 3-4 osób

Na ciasto naleśnikowe:
  • 3 jajka
  • 1 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej)
  • 1-2 łyżki roztopionego masła
Na farsz do naleśników:
  • 200 g twarogu np. półtłustego
  • 3 średnie ziemniaki
  • parę plastrów boczku
  • 1/2 zeszklonej cebulki
  • sól, pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
  • 40 g masła
  • 2 łyżki mąki czubate
  • 1 i 1/2 szkl mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki startego żółtego sera
1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!)
3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu.
4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku.
5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra.


Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem.
Pieczemy w 190 stop. przez około 25-30 minut.




4 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają i na pewno smakują świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny obiadek ;) robiłam kiedyś krokiety ruskie ale pod beszamelem muszą być równie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.