Ruskie Naleśniki Zapiekane Pod Beszamelem
Smaczna i niezbyt skomplikowana propozycja na naleśnikowy obiad podany troszkę inaczej ;) :)
Składniki dla 3-4 osób
Na ciasto naleśnikowe:
Składniki dla 3-4 osób
Na ciasto naleśnikowe:
- 3 jajka
- 1 szkl mleka
- 1 szkl wody
- 1 szkl mąki
- szczypta soli, pieprzu
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (możemy dodać także ostrej)
- 1-2 łyżki roztopionego masła
Na farsz do naleśników:
- 200 g twarogu np. półtłustego
- 3 średnie ziemniaki
- parę plastrów boczku
- 1/2 zeszklonej cebulki
- sól, pieprz do smaku
Na sos beszamelowy:
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki czubate
- 1 i 1/2 szkl mleka
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki startego żółtego sera
2. Składniki na naleśniki mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie szklimy cebulkę, oraz przesmażamy boczek pokrojony w kostkę (smażymy je osobno!)
3. Teraz smażymy naleśniki ( ja mam patelnie o śred. 28 cm i z tej porcji wyszło mi 8 dużych naleśników) Naleśniki aby nie pękały przykrywamy talerzem i odstawiamy na czas przygotowania farszu i beszamelu.
4. Ziemniaki ugniatamy i studzimy, następnie dodajemy twaróg, cebulkę oraz boczek i przyprawy mieszamy całości doprawiamy do smaku.
5. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość aż utworzy się takie jakby ciasto, wtedy zaczynamy powoli wlewać mleko, cały czas mieszając aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Każdy naleśnik napełniamy farszem i układamy wzdłuż formy jeden obok drugiego tworząc tak 2 piętra.
Gotowe, zalewamy beszamelem i obsypujemy startym serem.
4 comments
Pysznie wyglądają i na pewno smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo dobre były :)
UsuńPyszny obiadek ;) robiłam kiedyś krokiety ruskie ale pod beszamelem muszą być równie pyszne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.