Ślimaczki Z Makiem
Drożdżówki z makiem pamiętam jeszcze z dzieciństwa, które razem z amerykanami kupowałam w tej samej cukierni, na przeciwko mojej szkoły. Były pyszne, nie to co dzisiaj, chociaż jak się dobrze poszuka to i można znaleźć dość dobre drożdżówki, ale chyba każdy wie, że najlepiej smakują domowe ;)
Składniki na około 10-12 drożdżówek
Zaczyn:
Składniki na około 10-12 drożdżówek
Zaczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/2 szkl mleka ciepłego ale nie gorącego
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 1/4 szkl letniego mleka
- 70 g masła roztop. i ostudzonego
- 1/4 szkl cukru
- 1 jajko (jeśli mamy braki w jajkach to odrobinę żółtka możemy ująć do posmarowania drożdżówek)
- 1 żółtko do posmarowania drożdżówek
- parę kropli aromatu waniliowego (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
Masa makowa:
- 1 i 1/2 szkl maku mielonego
- 2 łyżki miodu
- 1/3 szkl wody
- 70 g cukru
- 5-6 kropel aromatu migdałowego ( jeśli nie lubicie, nie dajecie chociaż polecam wam go dodać )
- 2-3 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1. Z podanych składników robimy zaczyn i odstawiamy do ruszenie (wyrośnięcia).
2. Do miski dajemy mąkę, jajko, resztę mleka, cukier oraz aromat waniliowy. Kiedy zaczyn wyrośnie, przekładamy go do misy i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ).
Podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Ciasto jest gotowe kiedy odchodzi od ręki/miski. Gotowe odstawiamy na około 1 do 1 i 1/2 godziny.
3. W tym czasie przygotowujemy masę makową.
Mak zalewamy wrzącą wodą, mieszamy chwilkę na malutkim ogniu dodając w trakcie miód oraz cukier. Możemy także najpierw zagotować wodę , dodać miód i cukier a na sam koniec wsypać mak i krotko go zaparzyć 1-2 minutki.
do tak przygotowanego maku dodajemy bakalie oraz aromat migdałowy. Gotowa masę odstawiamy na czas wyrastania ciasta.
4. Kiedy ciasto jest gotowe, zagniatamy je krótko, a następnie wałkujemy na prostokąt o długości około 60 cm i szerokości 40 cm (może być mniejszy prostokąt, wtedy ślimaczki/drożdżówki będą większe) .
Na prostokąt wykładamy masę makową, zostawiając przy dłuższym boku u góry puste miejsce na około 4 cm, ten pusty pas możemy posmarować żółtkiem aby lepiej drożdżówki się skleiły.
Ciasto zawijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 10-12 równych kawałków i układamy je na blaszce z papierem do pieczenia.
Odstawiamy je następnie na 15-20 minut do napuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
Napuszone ślimaczki smarujemy żółtkiem i wsadzamy do piekarnika. Pieczemy około 20-25 minut.
Wystudzone ślimaczki możemy polukrować. Smacznego !!!
13 comments
Ale narobiłaś mi smaka! uwielbiam drożdżówki z makiem ;)))
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńPysznie wyglądają i bardzo chętnie podkradłabym kilka do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować ;) :)
UsuńRobie bardzo podobne
OdpowiedzUsuńMiałam się odchudzać, ale co tam, porywam jednego ślimaczka:)
OdpowiedzUsuńPewnie, porywaj, odchudzanie zaczniesz od jutra ;) :p
UsuńWyglądają kusząco ;)
OdpowiedzUsuńInnym mak kojarzy się tylko z zimą, my możemy go jeść cały rok :P Mięczaki w takiej wersji byśmy zjadły z przyjemnością xD
OdpowiedzUsuń:D Cieszę się, bo ja też, mak mogę jeść o każdej porze roku ;)
UsuńDawno nie jadłam drożdżówek z makiem i w dzieciństwie takich nie lubiłam, ale teraz smaki mi się pozmieniały i chętnie bym taką zjadła, zwłaszcza domową :)
OdpowiedzUsuńSmaki zmieniaj się nawet z porami roku, ale fajnie że na dobre. Przepis prosty wiec zachęcam do skorzystania a potem rozkoszowania się takimi domowymi drożdżówkami ;)
Usuńkocham takie drożdżowe smakołyki, tylko dlaczego ciasto drożdżowe jest takie czasochłonne;( pyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.