wtorek, 30 maja 2017

Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia

Kiedy temperatura za oknem przekracza 25 stopni to znak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :)
Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :)
















Składniki na tortownicę 18 cm

Spód:

  • 100 gr biszkoptów
  • 50 gr masła
Masa jogurtowa:
  • 600 gr jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w temp. pokojowej !
  • 80 gr czekolady mlecznej
  • od 80-100 gr cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
  • 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody

1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki.
2. Jogurty przekładamy do miski.
3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder (najpierw radziłabym dodać tylko 80 gr )
Do czekolady dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę.
Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :)
Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.
Gotowy jogurtownik chowamy do lodówki i chłodzimy co najmniej 2-3 h.




41 komentarzy:

  1. Hmmm a jaka postać ma mieć czekolada? Należy ją roztopić w kąpieli wodnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, należy ja całkowicie roztopić nad kąpielą wodną :)

      Usuń
  2. No to ja się wpraszam na taki torcik :) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i zapraszam na kawałeczek :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie jogurtowe ciasta :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować, wygląda obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie :-) Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Torcik pierwsza klasa. Wygląda mega apetycznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mi powstały grutki po włożeniu żelatyny. Masa w ogóle się nie sciela i wyrzuciłam do kosza. :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, to znak że żelatyna nie była zbyt dobrze zahartowana a jogurty były zbyt zimne w stosunku do niej :( Czasami niestety tak się może zdarzyć.

      Usuń
  9. Witam Przepis świetny i bardzo łatwy a Zebra pychotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ze nie można wstawić zdjęcia bo z chęcią bym się pochwalila��

      Usuń
  10. Cieszę się :D Zdjęcie może pani wysłać na mojego maila, wstawię je na na fb na fanpage'u mojej strony do albumu "Czytelnicy gotują" :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurczę, nam jeszcze taka piękna zebra nie wyszła! Super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z waszymi zdolnościami, wyjdzie wam jeszcze ładniejsza ;)

      Usuń
  12. Witaj Iwonko ja już wcześniej miałam ten przepis i robiłam go potwierdzam jest pyszny mam go na blogu http://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda jest pyszny chociaż nasze przepisy się różnią to zeberka wyszła nam fajna :)

      Usuń
  13. Jak ja lubie takie ciasta bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie doczytalam że blaszka ma 18cm i wyszło mi niskie:D ale bardzo pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Czy masło ma być rozpuszczone?

    OdpowiedzUsuń
  16. 5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. "
    Rozumiem że nie wlewamy do pustej miski"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wlewamy do miski z reszta jogurtu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.