Podpieczony Schab Z Szynkowara
Smaczna domowa wędlina :) Najlepsza jaką do tej pory robiłam z szynkowara. Po prostu pycha !
Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu
Zalewa:
1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował.
3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je.
8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
9. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75-80 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)
12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;)
Składniki na jeden szynkowar i na 1 kg schabu - ja robiłam z wększej połowy czyli miałam około 0,600 gr schabu
Zalewa:
- 1,5 litra wody
- 2 łyżki soli peklowej
- 6-8 kulek pieprzu
- 6-8 kulek ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 1-1,5 łyżeczki majeranku
- 2-3 ząbki czosnku
- około 1 kg schabu bez kości
Przyprawy do podpieczenia:
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa ma tylko pyrkać delikatnie.
Po 15 minutach zestawiamy garnek z gazu i dodajemy naszą pkelową sól i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy zalewę.
2. Mięso wkładamy do pojemnika, garnka czy innego naczynia i zalewamy nasza zalewą. Zostawiamy nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował.
3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się.
4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki w tym przypadku pozwolą nam na łatwe wyciągnięcie naszego mięska z szynkowaru.
5. Szynkowar oczywiście jest dopuszczony do bezpośredniego kontaktu z żywnością, natomiast woreczki ułatwiają wyjmowanie z niego zawartości.
do tak przygotowanego woreczka, wkładamy nasze mięso dokładnie ubijając je.
6. Zakręcamy worek, nakładamy sprężynę która dociśnie mięso i będzie ono zwarte i spójne jak szynki ze sklepu, następnie zamykamy nasz szynkowar.
7. Wstawiamy szynkowar do głębokiego garnka, którego dno wykładamy jakąś szmatką ( jak na gotowanie słoików ) i zalewamy gorącą wodą, pamiętając o tym aby poziom wody był powyżej poziomu wędliny.8. Włączamy gaz i wkładamy termometr do wody gdyż potrzebujemy osiągnąć żądana temperaturę i jej nie przekraczać !
Woda ma mieć temp. 80-85 stopni i nie może się gotować. Mięsko ma się tylko parzyć. Trwa to około 2 h.
9. Po godzinie parzenia wkładamy termometr do mięsa i spr jego temperaturę. Kiedy osiągnie ona 75-80 stopni to znak że mięso jest już gotowe !
10. Po tym czasie wyjmujemy szynkowar z gorącej wody i wstawiamy do zimnej wody. Kiedy się schłodzi, wkładamy szynkowar do lodówki na 12 h bez otwierania !
11. Po tym czasie możemy wyjąc nasz szynkowar z lodówki oraz otworzyć go i wyjąc gotowe nasze mięso, które możemy jeść już w takiej postaci, natomiast ja postanowiłam je podpiec ;)
12. Natarłam je papryką, solą czosnkową i majerankiem, zawinęłam w folię którą skropiłam oliwą i podpiekałam około 20 min w 200 stop. mięsko wyszło przepyszne. Na razie to nasz ulubiony sposób na szynkowarowe mięsko ;)
13 comments
pyszna wedlinka, domowa najlepsza
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dziękuje :)
UsuńUwielbiam domowe wędliny, a Twoja wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;D
UsuńBardzo smaczny domowy schabik. Nie posiadam szynkowaru. Czy inną metodą można zrobić ?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :) Zapeklować, a następnie upiec w rękawie lub bez inne metody nie znam bądź jeszcze nie stosowałam ;)
UsuńBardzo fajny pomysł na pyszną wędlinkę na kanapki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje jest bardzo smaczne:)
UsuńDomowa wędlina najlepsza. Super przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda zacnie ;) Idealna na świąteczny stół ;)
OdpowiedzUsuńMój upieczony schab z szynkowara pachnie :) dziękuję za pyszny przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.