czwartek, 23 marca 2017

Prosty I Szybki Klops Z Jajkami

Klopsik :) Tym razem z dodatkiem jajek.







Składniki na jedna foremkę 10 x 25 cm

  • 500 gr mięsa mielonego ( u mnie szynki i indyka )
  • 1/2 startej cebuli na najdrobniejszych oczkach
  • 1 całe jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej do środka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • pieprz, czerwona papryka, bułka tarta





1. Mięso przekładamy do miski, ścieramy pół cebuli, dajemy bułkę tartą, sól, pieprz , paprykę słodką, oraz 1 łyżeczkę majeranku. Całość porządnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 h.
2. Po tym czasie smarujemy foremkę oliwą czy to margaryna, obsypujemy bułka tartą z majerankiem dając dość grubo jej na dno, wykładamy połowę mięsa a na nim układamy długością jajka ( Tyle ile wejdzie ) lekko je dociskając. Przykrywamy resztą mięsa, dokładnie obkładając nim jajka tak aby wszystko razem ściśle się nam trzymało, a później przy krojeniu nie rozpadało.
3. Po wierzchu obsypujemy bułka tarta z majerankiem aby podczas pieczenia utworzyła się skorupka. Pieczemy w 180-190 stop przez 1 h



















8 komentarzy:

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.