Kajzerki Z Mąką Dyniową
Dodatek mąki dyniowej nadaje im ciekawego posmaku, ale nie jest on dominujący. Kajzereczki jak widać mają taką strukturę ciasta, że nie chciały się zrumienić, ale spokojnie są upieczone, aż zanadto, ale tego nie widać ;)
Składniki na około 10-12 bułeczek
Zaczyn:
Składniki na około 10-12 bułeczek
Zaczyn:
- 100 ml letniej wody
- 18 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 100 g mąki dyniowej np. od Semco
- 1 całe jajko
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy bądź oleju
1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
2. W misce umieszczamy mąkę, jajo, sól i letnia wodę. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do reszty składników. Zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot, trwało to około 5-7 minut ) podczas wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Kiedy ciasto zaczyna odstawać/odchodzić od brzegów miski to znak że jest już gotowe. Takie ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na około 2 h.
3. Po tym czasie odgazowujemy ciasto, zagniatając je.
Dzieli my je na 10-12 kawałków. Następnie formujemy bułeczki układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą delikatnie spłaszczamy aby nie wrosły nam okrągłe piłki :) w końcu to maja być kajzerki :) Odstawiamy je pod przekryciem do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie odciskamy wzór kajzerki na każdej bułeczce ( ps. jeśli znacie dobry sposób aby taki wzór powstał to dajcie znać w komentarzach, bo jak widać moje sposoby nie wypaliły a były to: wycięty z butelki półokrąg, foremka bałwanek i użycie dolnego brzuszka bałwanka i nóż którym powstał po prostu krzyżyk )
Gotowe bułeczki pieczemy w 190 stopniach przez około 20 minut.
14 comments
Najlepsze są domowe bułeczki. Wygladają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, domowe są super :D
UsuńCiekawy pomysł na bułeczki:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńBardzo fajne bułeczki. :-) Domowe pieczywo jest najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńNie wiedziałam że jest mąka dyniowa, a to pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż nie wiedziałam, ale dzięki wygranej od Semco spróbowałam i jest super ta mąka :D
UsuńNie ma to jak domowe wypieki chleba czy bułek.
OdpowiedzUsuńSuper muszą smakować z taką mąką.
Tak, bardzo fajny chociaż, delikatny posmak dyniowych pestek jest :)
UsuńIwonko bardzo fajne bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko za pochwałę :D
UsuńA my jeszcze nie miałyśmy w swojej kuchni mąki dyniowej :P Bułeczki wyglądają świetnie i koniecznie musimy gdzieś kupić reszcie tą mąkę :)
OdpowiedzUsuńOo..to mnie zaskoczyłyście, że jeszcze nie miałyście tej mąki, polecam jest super :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.