piątek, 10 marca 2017

Babka Na Oleju Z Jabłkiem I Brzoskwinią

Taką babeczkę robi moja mama już od dawna tylko zawsze używa do niej jedynie jabłek, a że mi zostały połówki brzoskwiń z ciasta z kaszy manny <--klik,  to postanowiłam dorzucić je do tej babeczki co urozmaiciło jej smak ;)




















Składniki na foremkę 25 x 11 cm


  • 3 jajka klasy L
  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 czubate łyżki budyniu waniliowego  ( może być tez inny )
  • 1 jabłko, 2 i 1/2 brzoskwini ( u mnie połówki z puszki )

1. Jajka miksujemy z cukrami na puszysta masę.
2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Miksujemy na najwolniejszych obrotach bądź mieszamy szpatułką/łyżką i podczas mieszania dolewamy olej. ciasto wychodzi dość gęste.
3. Na sam koniec dodajemy owoce pokrojone w kosteczkę i mieszamy całość.
Wykładamy do foremki wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej bułką tartą bądź kaszą manna.
Pieczemy w 180 stop. przez około 50-1 h do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy ! )





6 komentarzy:

  1. Dziękuję za prosty przepis.
    Będzie odrobina zajęcia w niedzielę z rana.
    A póżniej słodka uczta.
    Pozdrawiam.
    Andrzej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i cieszę się że ciasto się podoba :) Również pozdrawiam i życzę udanych wypieków i smacznego :D

      Usuń
  2. Wspaniały przepis. Lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Izo :* Mój mąż teraz tylko takie chce, więc trzeba piec ;)

      Usuń
  3. Wspaniała babeczka, no i przepis szybki :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zjadłabym tej smacznej babeczki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.