czwartek, 2 lutego 2017

Naleśniki Bez Jajek

Naleśniki bez jajek wychodzą i nawet są tak dobre jak te z ich dodatkiem, jeśli nie wierzycie to koniecznie wypróbujcie przepis :)







Składniki na około 6 sporych naleśników:


  • 1 szkl mąki
  • 1 i 1/2 szkl płynów (u mnie  szklanka wody gazowanej i pół szklanki mleka )
  • 1 łyżka oleju lub masła stopionego
  • szczypta soli 
  • 1/2-1  łyżeczki cukru (może być waniliowy)


1. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 15-20 min.
to jest ważne gdyż w tym czasie wytworzy się gluten i ciasto zgęstnieje.
2. Jeżeli mocno ciasto zgęstniało dolewamy jeszcze odrobinę wody.
Smażymy na mocno rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem.
Żeby naleśniki nie pękały i dały się łatwo zwijać, zawsze układam je jedne na drugim i przykrywam talerzem. Stoją sobie tak długo aż usmażę wszystkie naleśniczki :)



Ja swoje naleśniki podałam ze słodkim twarogiem, wymieszanym z odmrożonymi truskawkami.



6 komentarzy:

  1. Bez jajek jeszcze nie próbowałam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jak będzie w domu brak jajek to koniecznie wypróbuj ;)

      Usuń
  2. Kiedyś też takie robiłam bo po prostu nie miałam jajek a nikomu się nie chciało po nie iść. Twoje wyglądają super :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ dawno nie jadłam naleśników, pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas goszczą przynajmniej raz w tygodniu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.