czwartek, 9 lutego 2017

Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki

Super przepis znalazłam kiedyś w starym kalendarzu moje mamy i czekał sobie dość długo zanim go wypróbowałam. Nie potrzebnie tak zwlekałam, bo pączusie, trójkąciki wychodzą super smaczne i łatwo można je przechowywać, a że z jednej porcji wychodzi ich coś około 40 więc cała rodzinka na pewno ich posmakuje ;)

















Składniki na około 40 sztuk:


  • 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
  • 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
  • 1/4 szkl mleka letniego
  • około 1/2 szkl mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
  • parę kropel esencji cytrynowej ( niekonieczne )
  • olej do głębokiego smażenia

1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże )  z jedną łyżeczką cukru następnie przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z resztą cukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji )
3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde. 
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem (np. ściereczki ) na około 45 minut.


4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy trójkąty o boku około 3-4 cm.
Gotowe trójkąty przykrywamy ściereczką i czekamy około 15 minut aż delikatnie podrosną, w tym czasie podgrzewamy olej w rondelku/garnku ( ja użyłam małej głębokiej patelenki  o śred 16 cm i napełniłam ją do połowy olejem )
"Napuszone" trójkąciki smażymy na złoty kolor z każdej strony tak około po 1 minucie na stronę.

 Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Możemy posypać je cukrem pudrem i podać np. z jogurtem. Smacznego !!!



13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie za mało:) Szkoda tylko, że idą w boczki ( przynajmniej u mnie) :(

      Usuń
  2. Fajne te pączki, trochę nietypowy kształt, ale bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Kształt fajny, czy wszystko musi być okrąglutkie ;)

      Usuń
  3. Fajne pączusie, z chęcią bym się poczęstowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Chciałbym poczęstować, albo wysłać parę, jak by się dało ;)

      Usuń
  4. Jakie smaczne :-) Podkradam, ale nie jednego, a kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie malutkie to można jeść i jeść ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy da radę je np. nasączyć jakimś syropem tak na styl bliskowschodni?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, chociaż po upieczeniu tworzy im się dość mocna skórka, która może nie wchłaniać za bardzo płynów :)

      Usuń
  7. Takich wersji jeszcze nie widziałyśmy :) Piękne trójkąciki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.