Mandazi Czyli Afrykańskie Mini Pączki
Super przepis znalazłam kiedyś w starym kalendarzu moje mamy i czekał sobie dość długo zanim go wypróbowałam. Nie potrzebnie tak zwlekałam, bo pączusie, trójkąciki wychodzą super smaczne i łatwo można je przechowywać, a że z jednej porcji wychodzi ich coś około 40 więc cała rodzinka na pewno ich posmakuje ;)
Składniki na około 40 sztuk:
Składniki na około 40 sztuk:
- 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych
- 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży
- 1/4 szkl mleka letniego
- około 1/2 szkl mleczka kokosowego
- 1 i 1/3 szkl mąki pszennej
- parę kropel esencji cytrynowej ( niekonieczne )
- olej do głębokiego smażenia
1. W letnim zwykłym mleku mieszamy drożdże (suszone, bądź świeże ) z jedną łyżeczką cukru następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce mieszamy mąkę z resztą cukru i ewent aromatem cytrynowym ( ja dodałam i smak mleczka kokos. z cytrynką był o niebo lepszy od zwykłej wersji )
3. Wyrośnięty zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki razem z mleczkiem kokosowym ( jeśli wasze mleczko w puszce jest zastygnięte, przełóżcie potrzebną część do garnuszka i podgrzejcie do jego rozpuszczenia ). ciasto wyrabiamy tak długo aż będzie odchodzić od miski. Ciasto ma być dość twarde.
Gotowe trójkąty przykrywamy ściereczką i czekamy około 15 minut aż delikatnie podrosną, w tym czasie podgrzewamy olej w rondelku/garnku ( ja użyłam małej głębokiej patelenki o śred 16 cm i napełniłam ją do połowy olejem )
15 comments
Porywam jednego pączka:)
OdpowiedzUsuńJeden to za mało ;)
UsuńZdecydowanie za mało:) Szkoda tylko, że idą w boczki ( przynajmniej u mnie) :(
UsuńFajne te pączki, trochę nietypowy kształt, ale bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Kształt fajny, czy wszystko musi być okrąglutkie ;)
UsuńFajne pączusie, z chęcią bym się poczęstowała :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Chciałbym poczęstować, albo wysłać parę, jak by się dało ;)
UsuńJakie smaczne :-) Podkradam, ale nie jednego, a kilka :-)
OdpowiedzUsuńcudowne:)
OdpowiedzUsuńTakie malutkie to można jeść i jeść ;-)
OdpowiedzUsuńCzy da radę je np. nasączyć jakimś syropem tak na styl bliskowschodni?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, chociaż po upieczeniu tworzy im się dość mocna skórka, która może nie wchłaniać za bardzo płynów :)
UsuńTakich wersji jeszcze nie widziałyśmy :) Piękne trójkąciki :)
OdpowiedzUsuńA jakiś zamiennik mleczka kokosowego?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ze słodką śmietanką 30 % , ale od razu mówię że nie próbowałam sama takiego zamiennika ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.