Najsmaczniejsze Pączki Pieczone

by - 2/10/2017 07:30:00 AM

Nie spodziewałam się że te oszukane pączki będą mi tak smakować, a jednak !
Są pulchne, mięciutkie i co najważniejsze nie taplały się w tłuszczu, więc wszyscy którzy maja problemy z trawieniem tłustych pączków, mają wreszcie swoja alternatywę, mam i ja ;) :D












Składniki na około 14 pączków:


Na zaczyn:


  • 25 g drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • około 50-80 g masła ( to będzie zależeć od wilgotności ciasta )
  • parę kropel esencji waniliowej
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 350 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 3 łyżki cukru
Posypka do obtaczania pączków:
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
  • cukier puder do obsypania pączków (ewentualnie )


1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. W misce szykujemy mąkę z cukrem, całym jajkiem oraz szczypta soli.
Kiedy zaczyn jest gotowy dodajemy go do miski z mąką i zaczynamy wyrabiać ciasto.
Pod czas wyrabiania dodajemy masło ( ciasto ma być mięciutkie i delikatnie się lepić )
Następnie wyrobione ciasto, formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na około 1 h.


3. Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy budyń.
W 50 ml mieszamy proszek budyniowy, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. z reszta postępujemy jak przy zwykłym budyniu. Gotowy budyń, przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i wałkujemy na dość gruby placek, wycinamy z niego szklanka koła. Na każde kółko nakładamy po łyżce budyniu, szczelnie zalepiamy, obtaczamy w cukrach i odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.



 5. Wyrośnięte pączki pieczemy w 180 stopniach przez około 20-25 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać je jeszcze cukrem pudrem. Smacznego !!!




Podobne Posty

29 komentarze

  1. W pewnością smakowite, dla osób dbających o linię jak najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne i na pewno mniej tuczące niż smażone. kuszące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie, dziś będę he robić z moimi małymi pomocnikami ��

    OdpowiedzUsuń
  4. ile pączków wychodzi z porcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. Szukałam właśnie przepisu na pieczone pączki więc cieszę się, że trafiłam do Ciebie ! Smakowite są, takie puszyste ! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miłe słowa :) ..i zapraszam ponownie ;) :D

      Usuń
  6. Ludzie mogą się czepiać, że to nie pączki bo nie tłuste bla, bla, bla.... a prawda jest taka, że takie Twoje pączusie na pewno są dużo lepsze niż te kupne tłuściochy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O.. po tych to lekko na brzusiu, a po tamtych no nie bardzo, no ale nie mówię nie , pewnie zjem w ten tłusty czwartek ze dwa te obtłuszczone ;p pączki aby tradycji stało się za dość :)

      Usuń
  7. Smażone pączki jem raz w roku, ale takie mogłabym jeść codziennie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wlasnie wyrastaja przed pieczeniem juzsie niee mogę doczekać!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja pysznie, a maselko rozpuscic?

    OdpowiedzUsuń
  10. Smakowicie wyglądają,ale pytanko czy masło ma być roztopione?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych