czwartek, 19 stycznia 2017

Schab Pieczony W Wędzonej Papryce

Pyszny schabik na kanapeczki, był tak dobry, że jak już robiłam zdjęcia to tylko końcóweczka go została ;)


















Składniki:


  • 1 kg schabu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli np. himalajskiej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 4-5 kulek rozgniecionego ziela jałowca
  • 4-5 łyżki oleju
  • 1 duża wykałaczka


1. Schab myjemy, wycieramy i nakłuwamy w kilkunastu miejscach tak aby marynata wikła w głąb mięsa.


2. W miseczce mieszamy sól, paprykę, pieprz, jałowiec i pokrojone na kawałeczki ząbki czosnku.
3. Mięso umieszczamy w głębokim naczyniu, smarujemy oliwą (możemy je nawet oblać) i nacieramy przyprawami z miseczki (zużywamy całość). Zakrywamy szczelnie folia aluminiowa i chowamy na noc do lodówki.


4. Następnego dnia, włączamy piekarnik na 180 stopni. Przed włożeniem schabu do niego, jeszcze raz obtaczamy go w marynacie która została w naczyniu. Pieczemy przez około 1 h i 15 minut.





9 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, idealny do kanapek i jako przekąska na imprezę : ) Jak widać, zrobienie domowej wędliny nie musi być czasochłonne i skomplikowane. Dzięki papryce mięsko zyskuje „dymny” aromat i smakowitą skórkę, więc mamy namiastkę prawdziwego wędzenia. To znacznie lepsza alternatywa dla sklepowych wędlin, które wszystkie smakują tak samo i zawierają niezdrowe konserwanty. Zamiast kupować gotową szynkę można w prosty sposób przyrządzić podobny schab, eksperymentując z różnymi przyprawami i marynatami.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomicie wygląda ten schab, a wiadomo, że domowe wędliny są najlepsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ;) Zgadzam się co domowe to lepsze :)

      Usuń
  3. Taka wędlinka domowa najlepiej smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam :-) mam pytanko :-) pieczemy w naczyniu żaroodpornym zakryte przykryte czy na blaszce :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W naczyniu żaroodpornym i przez około 40 min pod przykryciem a potem już odkrywamy aby schab się zrumienił :)

      Usuń
  5. Dziękuję bardzo :-) wygląda super i na pewno też tak smakuje :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.