Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku
Zapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna !
Można jeść ją na zimno jak i na ciepło, a nawet zabrać w kanapkach czy sałatce do pracy.
Ps. jeśli już mowa o pracy to zapraszam Was na stronę rekruterzy w branży technologicznej w Vancouver
Składniki na blaszkę od piekarnika:
Nadzienie pieczarkowe
1. Pieczarki ścieramy na tarce i przesmażamy, w połowie smażenia dodajemy cebulkę i smażymy do jej zeszklenia, przyprawiamy także solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (możemy użyć świeżego czosnku, podczas smażenia dodać go razem z cebulką )
Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy.
2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki.
3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko.
4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem.
Wykładamy równomiernie ciasto serowe.
Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez 25-30 min do ze złocenia.
5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego.
Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy.
Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę.
Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min.
Papier do pieczenia odrywamy kiedy nasza rolada ostygnie całkowicie.
Źródło inspiracji Tutaj
Składniki na blaszkę od piekarnika:
- 3 jajka
- 250 g sera np. gouda, edamski lub podlaski
- 3 czubate łyżki majonezu <- klik ( użyłam domowej roboty )
- 1/2 kg filetów drobiowych
- przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat )
- olej do wysmarowania papieru do piecz.
Nadzienie pieczarkowe
- około 300-400 g pieczarek
- 1 jajko
- 1/2 średniej cebuli
- 1 łyżka bułki tartej np domowej roboty
- sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
1. Pieczarki ścieramy na tarce i przesmażamy, w połowie smażenia dodajemy cebulkę i smażymy do jej zeszklenia, przyprawiamy także solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (możemy użyć świeżego czosnku, podczas smażenia dodać go razem z cebulką )
Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy.
2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki.
3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko.
4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem.
Wykładamy równomiernie ciasto serowe.
Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez 25-30 min do ze złocenia.
5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego.
Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy.
Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę.
Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min.
Papier do pieczenia odrywamy kiedy nasza rolada ostygnie całkowicie.
Źródło inspiracji Tutaj
27 comments
Bardzo podoba mi sie ten przepis mysle ,ze zrobie na swieta.Interesuje mnie tylko wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńByła to blaszka od piekarnika, taka co jest do niej dołączona. 40 x 35 cm
OdpowiedzUsuńJa podaję ją gorącą jako danie główne.
OdpowiedzUsuńTak podana też jest bardzo pyszna :)
UsuńDość często robię rolady bo moje dzieci je uwielbiają, zwykle jednak są to rolady z mięsa mielonego. Ten przepis jest rewelacyjny, a jeśli rolada smakuje tak jak wygląda to już jestem jego fanką :D
OdpowiedzUsuń...i tak dokładnie smakuje R e w e l a c y j n i e ;)
UsuńBardzo pyszny przepis:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńŚwietna rolada, fantastyczny i smaczny efekt końcowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńooo jaka pyszna propozycja:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWyglada pysznie, musi byc bardzo smaczna
OdpowiedzUsuńMartuniu jest bardzo, ale to bardzo bardzo smaczna :D
UsuńBardzo fajny pomysł, roladka wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :)
UsuńBardzo podoba mi się ten przepis! Chętnie skorzystam ;)
OdpowiedzUsuńto się nazywa inspiracja kulinarna , pozdrawiam mk
OdpowiedzUsuńDziękuje i również pozdrawiam :D
Usuńjezeli na ciepło sie ja podaje to jakie surówki do niej ziemniaczki czy ryż?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńRoladę robię już trzeci raz zawsze wychodzi super ,na świeta wszyscy byli zachwyceni musiałam dawać przepis ,dziękuję za bardzo dobry przepis na to danie jestem bardzo zadowolona i będę odwiedzać Twoją stonę bardzo często
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie za tak miły komentarz. Cieszę się że rolada smakowała i pozdrawiam cieplutko ^_^
Usuńmatko kochana jaka ta rolada jest dobra,szybko się robi i zawsze wychodzi ,pozdrawiam ,aby więcej takich przepisów
OdpowiedzUsuńCieszę się przeogromnie że smakowała ^_^ Dziękuje za wypróbowanie przepisu i pozdrawiam :*
Usuńsuper przepis, na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.