wtorek, 13 grudnia 2016

Rolada Serowa Z Pieczarkami - Krok Po Kroku

Zapewniam was, że ta rolada będzie często gościła w waszym domu bo jest przepyszna !

















Składniki na blaszkę od piekarnika:




  • 1/2 kg filetów drobiowych
  • przyprawa do kurczaka ( użyłam Prymat )
  • olej do wysmarowania papieru do piecz.


Nadzienie pieczarkowe

  • około 300-400 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1/2 średniej cebuli
  • 1 łyżka bułki tartej np domowej roboty
  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku



1. Pieczarki ścieramy na tarce i przesmażamy, w połowie smażenia dodajemy cebulkę i smażymy do jej zeszklenia, przyprawiamy także solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym (możemy użyć świeżego czosnku, podczas smażenia dodać go razem z cebulką )
Całość odstawiamy do przestygnięcia, a następnie dodajemy bułkę tarta i jajko, mieszamy i odstawiamy.

2. Filety rozcinamy w połowie i rozbijamy cienko, przyprawiamy i na czas przygotowania ciasta serowego chowamy je do lodówki.
3. Ser ścieramy na średnich oczkach, dodajemy rozkłócone jajka oraz majonez - mieszamy wszystko.


4. Dużą blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy ją olejem.
Wykładamy równomiernie ciasto serowe.


Pieczemy je w około 170-180 stopniach przez 25-30 min do ze złocenia.
5. Od razu po wyjęciu z pieca, delikatnie odrywamy papier od ciasta serowego.

Teraz wykładamy na niego ściśle filety, tak na 3/4 długości oraz rozkładamy farsz pieczarkowy.


Następnie zaczynamy z wyczuciem zawijać całość w roladę.

Następnie zawiniętą roladę, zawijamy w papier do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop na 30-40 min.
Papier do pieczenia odrywamy kiedy nasza rolada ostygnie całkowicie.




Źródło inspiracji Tutaj

20 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi sie ten przepis mysle ,ze zrobie na swieta.Interesuje mnie tylko wymiar blachy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Była to blaszka od piekarnika, taka co jest do niej dołączona. 40 x 35 cm

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja podaję ją gorącą jako danie główne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak podana też jest bardzo pyszna :)

      Usuń
  4. Dość często robię rolady bo moje dzieci je uwielbiają, zwykle jednak są to rolady z mięsa mielonego. Ten przepis jest rewelacyjny, a jeśli rolada smakuje tak jak wygląda to już jestem jego fanką :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...i tak dokładnie smakuje R e w e l a c y j n i e ;)

      Usuń
  5. Świetna rolada, fantastyczny i smaczny efekt końcowy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada pysznie, musi byc bardzo smaczna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Martuniu jest bardzo, ale to bardzo bardzo smaczna :D

      Usuń
  7. Bardzo fajny pomysł, roladka wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo podoba mi się ten przepis! Chętnie skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. to się nazywa inspiracja kulinarna , pozdrawiam mk

    OdpowiedzUsuń
  10. jezeli na ciepło sie ja podaje to jakie surówki do niej ziemniaczki czy ryż?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.