Ekspresowe Ciasto Makowe Z Bakaliami
Super ciacho nie tylko od święta. Naprawdę w smaku przypomina makowiec i może go śmiało zastąpić na świątecznym stole jeśli np. zawijane makowce nam się nie udają ;)
Składniki na tortownicę o średnicy 23:
Polewa Czekoladowa:
Polewa Biała:
cukrowe złote kuleczki do ozdoby
Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową !
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą.
ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;)
Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy.
Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego !
Źródło inspiracji Tutaj
Składniki na tortownicę o średnicy 23:
- 2 jajka
- 150-180 g cukru (zależy czy lubicie słodkie czy bardziej słodkie wypieki)
- 65 g masła roztopionego i ostudzonego
- 125 g maku zmielonego (suchego)
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g mąki pszennej
- 165 g śmietany 18 %
- 80 g rodzynek (może tez być żurawina)
- 40 g orzechów
- 80 g skórki kandyzowanej
Polewa Czekoladowa:
- 6 łyżeczek cukru
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki mleka
- 1 nie pełna łyżka margaryny/masła
Polewa Biała:
- 6 kostek białej czekolady
cukrowe złote kuleczki do ozdoby
Wszystkie Składniki Powinny Mieć temperaturę Pokojową !
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
2. Dodajemy mak zmielony, mąkę z proszkiem do pieczenia, kwaśną śmietanę. wlewamy strużkiem roztopione i ostudzone masło. dodajemy bakalii, mieszamy całość i wylewamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i obsypana bułką tatrą.
ciasto pieczemy w 170-180 stop przez około 40-45 min.
Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku i gotujemy do zgęstnienia (trwa to koło 10-15 min) ale takiego zgęstnienia żeby dało się ja jeszcze rozsmarować na wypieku ;)
Kostki czekolady białej umieszczamy w miseczce nad parą (np. nad garnuszkiem z gotująca się wodą ale tak aby miseczka nie dotykała wody ) i roztapiamy.
Polewamy ciasto w dowolny sposób. Smacznego !
Źródło inspiracji Tutaj
9 comments
Uwielbiam wszystkie makowce :D
OdpowiedzUsuńJa teżżż...;P
UsuńWygląda bardzo apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńLubię takie ciasta z makiem :)
OdpowiedzUsuńMają swój urok ;)
UsuńIwonko bardzo smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńIwonko bardzo smaczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.