poniedziałek, 21 marca 2016

Najszybszy Sposób Na Domowy Majonez

Najlepszy i najszybszy domowy majonez jaki tylko udało mi się do tej pory zrobić. Polecam wam wypróbować tą ekspresową metodę :)












Przepis oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;)

Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 gr

  • 1 całe jajko
  • szczypta pieprzu ( lepiej dawać biały, gdyż jest nie widoczny w majonezie)
  • 1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (zależy czy lubicie słone rzeczy, na początek radzę dać 1/3, po spróbowaniu można sobie jeszcze dosolić)
  • 3/4 łyżeczki musztardy
  • 1/2 - 3/4 oleju (dałam rzepakowy, ale czasami używam też lnianego - kiedy chcemy rzadszy majonez dajemy 1/2 szkl, jeśli gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji)





1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania.
2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 gr) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera  ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała szerokości dna słoika.





3. Na dno słoika wbijamy umyte i wyparzone jajko, dodajemy sól ( najpierw dajmy mniejszą ilość, potem możemy jeszcze dosolić)  pieprz oraz musztardę. Na koniec wlewamy olej.




4. Wkładamy końcówkę blendującą na samo dno słoika i zaczynamy mikoswać bez poruszania końcówki aż do czasu kiedy zobaczymy zaczątki majonezu na samym dnie, wtedy powoli podnosimy końcówkę do góry. Opuszczamy i podnosimy tak kilka razy, aż całość dobrze się wymiesza.





5. Teraz możemy spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić nasz majonez, krótko miksując.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu bądź słoiku do 2 tyg. Smacznego !!!!




Źródło Tutaj


19 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam domowego majonezu. Bałam się czy mi się uda. Może pora się odważyć.........
    Twój majonez wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyższa pora, nie ma co się bać :)

      Usuń
  2. Ja też się przymierzam do domowego majonezu, wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie smakuje taki domowy majonez :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Tak, i za każdym razem może mieć inny smak :)

      Usuń
  4. Nigdy nie robiłam domowego majonezu, choć bardzo lubię ten sos w tradycyjnych sałatkach i jako dodatek do jaj na twardo. Nie sądziłam, że przepis jest tak prosty i szybki w wykonaniu. Chyba skuszę się i ukręcę na święta i skonfrontuję jego smak z kupnym : ) Do sałatki jarzynowej będzie w sam raz, a przy okazji unikniemy niepotrzebnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z całego serducha zrobić samemu swój majonezik :)

      Usuń
  5. Uwielbiam domowy majonez ;D Ja co prawda robię wegański, ale Twój również wygląda bardzo dobrze :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegański też muszę kiedyś wypróbować :)

      Usuń
  6. Smaczny i najlepszy, bo domowy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jemy majonezu od bardzo dawna ale taki domowy pewnie dużo lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nie jadłam majonezu bo mój brzuch się buntował, nawet gdy do sałatek kupny dawałam to tylko mąż mógł jeść tą sałatkę. Teraz się to zmieniło :)

      Usuń
  8. U mnie na blogu jutro domowy majonez ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) z chęcią bym skosztowała :)

      Usuń
  9. Siostra ma zamiar w tym roku zrobić domowy i podamy jej Twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.