piątek, 28 października 2016

Mini Eklerki Z Delikatnym Kremem Budyniowym - Krok Po Kroku

Są małe, ale jakże pyszne :) Mini eklerki z kremem, zapraszam na te małe co nieco :)









Składniki na około 15 eklerków

Ciasto:
1 szkl wody (200 ml)
1 szkl mąki (170 gr)
100 gr masła/margaryny
1 łyżeczka cukru
4-5 jajek

Krem budyniowy:
500 ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szkl cukru
2 żółtka
150 ml śmietanki kremówki 30 %

Polewa czekoladowa
100 gr czekolady deserowej/mlecznej + 2 łyżki masła ( około 50 gr )





1. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i masłem/margaryna.

2. Na gotująca się wodę wsypujemy szklankę mąki i energicznie mieszamy aby się nie przypaliła.
Ciasto jest gotowe gdy jest szkliste i odchodzi od ścianek garnka.
gotowe ciasto odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

3. Po tym czasie zaczynamy dodawać do ciasta po jednym jajku. Po 4 jajku spr rozciągliwość ciasta.


Jeśli nie ciągnie się miedzy palcami to znak ze musimy dodać ostatnie jajko.
Po 5 jajku sprawdzamy znów ciasto, powinno rozciągać się pomiędzy palcami.


4. Przekładamy ciasto do tylki cukierniczej i na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia wyciskamy eklerki w  sporych odstępach gdyż urosną podczas pieczenia !


 Pieczemy je w 200 stop przez około 30 min - do tzw zrumieniania.
5. Mleko nie w całości przelewamy do garnuszka, zostawiamy 1/2 szkl do rozmieszania żółtek, budyniu i maki ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem.
6. Do gotującego sie mleka wlewamy naszą miksturę z proszku budyniowego, żółtek i mąki ziemniaczanej. Energicznie mieszamy aż do uzyskania kremowego budyniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
7. Śmietanę ubijamy i delikatnie mieszamy z budyniem. Następnie krem chowamy do lodówki do stężenia.
8. Eklerki przekrawamy w połowie i nadziewamy kremem budyniowym. Krem najlepiej przełożyć do szprycy i tak nadziewać. Na koniec polewamy czekoladą ( czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek masła ) Smacznego !!!



                                                           Źródło inspiracji na krem Tutaj

15 komentarzy:

  1. Super! Wyglądają jak te sklepowe, a na pewno są dużo zdrowsze i smaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Sklepowych juz dawno nie jadłam, ale te bardzo mi smakowały :)

      Usuń
  2. Kochana ale cudowne, z chęcią się częstuje :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Marzenko :D i częstuj się do woli :)

      Usuń
  3. Wyglądają super i pewnie tak samo smakują :) Ja też je robiłam po tym jak zobaczyłam je w masterchefie :) http://magdaj84.blogspot.com/2015/10/sodkie-chwile-eklerki-z-kremem.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Po naszych ostatnich doświadczeniach z eklerkami jesteśmy bardzo pozytywnie nastawione do ciasta parzonego :) Pycha wyglądają xD

    OdpowiedzUsuń
  5. super prezentacja przygotowania :) teraz mogę przygotować eklerki bez obawy że nie wyjdą :) pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają cudownie !
    Musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam eklerek, tylko ptysie. Koniecznie będę musiała za jakiś czas je zrobić, będzie to pewnie dla mnie jakieś małe wyzwanie ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.