sobota, 3 września 2016

Kotlety W Cieście

Ekspresowa odmiana zwykłych "niedzielnych" kotletów jakże przez nas lubianych ;)








Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mleka
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka lub ostra
  • jeden duży filet z piersi kurczaka
  • olej do smażenia



1. Filet myjemy i pozbawiamy błonek (aby deska pozostała czysta owijam ja podwójnie folią, zostawiając sobie dłuższy kawałek który będzie mi potrzebny do utłuczenia kotletów w ten sposób zachowuje czysta deskę - polecam folie z ucinarką od firmy Gosia )



2. Kiedy mamy już utłuczone kotlety, szykujemy ciasto.


Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej dość gęstej konsystencji. Maczamy w nim kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniaczkami lub frytkami.



6 komentarzy:

  1. Bardzo smaczny obiadek na talerzu. Lubię takie mięsko:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo je lubię a tak dawno nie robiłam :-) muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo je lubię a tak dawno nie robiłam :-) muszę koniecznie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najbardziej ulubione danie Polaków :D Dobrze, że jest i coś zielonego :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuje :) zielone musi być albo czerwone (marchewka ) :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.