czwartek, 15 września 2016

Ekspresowe Ciasto Bez Miksera Z Jeżynami

Musiałam uruchomić piekarnik, ale nie u siebie, a u mamy i na ekspresa powstało to ciacho. Wilgotne, w smaku przypominające ucierane, z jeżynami z nalewki oraz z małą gałązką rabarbaru ;)

















Składniki na blaszkę 27 x 17 cm lub 24 x 24 cm

  • 2 jajka klasy L
  • 1/2 szkl oleju
  • 100 g cukru
  • 170 gr mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 150 g owoców ( u mnie jeżyny z nalewki oraz rabarbar )

1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i roztrzepujemy trzepaczką na delikatną piankę.
2. Dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i część oleju,  mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy resztę oleju. Wykładamy ciasto (będzie dość gęste ) na wysmarowaną blaszkę lub na taka jednorazówkę, wtedy nie musimy niczym smarować i wykładamy owoce na wierzch.
Pieczemy w 190-200 stop. przez około 45-50 min.
Ciasto jest gotowe, gdy wbity do niego patyczek jest suchy. Smacznego !!!




21 komentarzy:

  1. Poproszę kawałeczek tego pysznego ciasta do porannej kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciacho. A ten talerzyk mnie zachwycił, piękny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo prosty przepis, a ciasto efektowne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla takiego ciacha warto odpalać piekarnik :D Super wyszło, jest bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Warto, warto było odpalić piekarnik ;)

      Usuń
  5. Bardzo pyszne ciasto Iwonko:) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho w sam raz do herbatki na wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna ciasto dla niespodziewanych gości, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda, już nikt mnie nie zaskoczy nie zapowiedziana wizytą ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.