Kawowe Ciasto Na Zimno
Ciasto to spostrzegłam u Marzenki i tak mi się spodobała prostota jego wykonania, że postanowiłam je zrobić, oczywiście delikatnie je zmodyfikowałam gdyż zamiast kawy inki użyłam kawy rozpuszczalnej, oraz każda z warstw oprószyłam kakaem aby bardziej się odznaczały.
Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :)
składniki na tortownice o średn 18 :
1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki.
2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia.
3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem.
4. Wykładamy znów warstwę masy i znów herbatniki i oprószamy kakaem i aż do ostatniej warstwy na którą kruszymy ze dwa-trzy herbatniki i całość obsypujemy kawą lub kakaem. chowamy do lodówki na co najmniej kilka godzin aby masy stężały a ciasteczka zmiękły. Smacznego !!!
Ciasto wyszło pyszne, a w upalne dni smakuje jeszcze lepiej :)
składniki na tortownice o średn 18 :
- 250 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 i 1/2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki kawy inki lub kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dodałam jeszcze 1 łyżeczkę syropu waniliowego)
- około 50 g herbatników
- kilka biszkoptów okrągłych
- kakao do oprószenia poszczególnych warstw
1. Tortownicę wykładamy folią i na spód dajemy biszkopciki.
2. Schłodzoną śmietankę wraz z mascarpone oraz cukrem oraz kawą umieszczamy w wysokim pojemniku i miksujemy do zgęstnienia.
3. Wykładamy 1/3 masy na biszkopty a na nie wykładamy herbatniki, herbatniki zaś oprószamy kakaem.
31 comments
Kochana ale bym teraz zjadła kawałek, narobiłaś mi smaku. Dziękuje :-) ciacho wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko ciasto jest naprawdę godne powielania ;)
UsuńKochana ale bym teraz zjadła kawałek, narobiłaś mi smaku. Dziękuje :-) ciacho wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, chyba i ja się skuszę i zrobię :)
OdpowiedzUsuńAga zrób koniecznie :)^_^
UsuńMuszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńPolecam bo pyszne jest ;)
UsuńFajne są takie ciasta beż pieczenia :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie.
Bardzo fajne, włączenie piekarnika w taki upał jest nie możliwe :) Dziękuje za pozdrówki :)
UsuńWspaniałe ciasto, propozycja w sam raz na upały :)
OdpowiedzUsuńAle super ciacho, trzeba koniecznie zrobić :)
OdpowiedzUsuńJest pyszne, koniecznie trzeba...)
UsuńAleż cudnie wygląda, zjadłabym ;)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne...poczęstowałabym :)
UsuńAleż pięknie się prezentuje :) Kochamy takie ciacha z warstwami!
OdpowiedzUsuńWyszedł Ci zacny torcik :)
Dziękuje :D
UsuńZachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)
UsuńPysznie wygląda to ciasto. Częstuję się kawałeczkiem.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńSuper wygląda. Uwielbiam ciasta na zimno, a smak kawy jeszcze bardziej mnie przekonuje :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się całkiem dobrze :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis tu widzę;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPierwsze ciasto jakie zrobiłem ;-) SUPER Smakowało
OdpowiedzUsuńCiesze się :D
UsuńBardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuń..i tak tez smakuje :D
UsuńŚwietny torcik, wygląda bardzo apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńCudownie wygląda a jak smakuje to tylko sobie można wyobrazićhttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Smakował cudownie ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.