Tarta Z Czerwoną Porzeczką
Ochłodziło się więc pora uruchomić piekarnik...:)
Składniki na tarte o śred 23 cm
Masa:
1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię ( polecam tą z ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min
2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa, nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia.
3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego do masy. Następnie tymi samymi ubijakami, miksuje żółtka razem z jogurtem greckim, cukrem, oraz olejem. Następnie dodaje proszek budyniowy i znów krotko miksuje.
Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka.
Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką.
4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu.
Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie jej w całości :p
Składniki na tarte o śred 23 cm
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki kakao
Masa:
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 1 op budyniu waniliowego bez cukru
- 1 jogurt grecki 330 g ( użyłam Zott)
- 1/2 szkl cukru
- 200 g czerwonej porzeczki
1. Z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijam w folię ( polecam tą z ucinarką ) i chowamy do lodówki na 30 min
2. Kiedy ciasto odpocznie wylepiamy nim formę do tarty ( u mnie jednorazowa, nie trzeba potem myć, a ciasto możemy zabrać np. na przyjęcie do znajomych ) nakłuwamy gęsto widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 15 min w 220 stopniach grzanie góra - dół bez termoobiegu. Odstawiam następnie do przestygnięcia.
3. Od żółtek oddzielam białka i ze szczypta soli ubijam na sztywno, utrwalam połowa cukru przeznaczonego do masy. Następnie tymi samymi ubijakami, miksuje żółtka razem z jogurtem greckim, cukrem, oraz olejem. Następnie dodaje proszek budyniowy i znów krotko miksuje.
Na sam koniec dodaje piane z białek i delikatnie mieszam całość łyżka/szpatułka.
Wykładam masę na podpieczony spód, a następnie obsypuje całość czerwona porzeczką.
4. Całość piekę w 200 stopniach przez 30-40 min bez termoobiegu.
Słodycz masy przełamane kwaskowatością owoców sprawiło, że tarty bardzo szybko ubyło, zanim zdążyłam zrobić zdjęcie jej w całości :p
3 comments
Świetna tarta, palce lizać !
OdpowiedzUsuńPyszna tarta:) Częstuję się kawałeczkiem:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna :) U nas piekarnik mógłby chodzić prawie codziennie bo nie pamiętamy kiedy było ostatnio aż tak ciepło xD
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.