czwartek, 28 lipca 2016

Wiśnie W Żelu - Czyli Frużelina Wiśniowa Bez Żelatyny

Bardzo smaczny dodatek do naleśników czy też placuszków :)
















Składniki na około 5-6 słoiczków o poj. 220 ml

0,5 kg Wiśni
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 ml wody
3 łyżki wiśniówki/likieru wiśniowego (niekonieczne)






1. Słoiki myjemy i wyparzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy.
2. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz likier wiśniowy (niekoniecznie). Od zagotowania gotujemy min.3-5 min ( im dłużej będziemy gotować tym bardziej owoce nam się rozpadną )



3. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/6 szkl wody (czyli w około 5-6 łyżkach wody). Wlewamy do gotujących sie wiśni i gotujemy do zgęstnienia przez około 3 minutki.

 Gorącą masę przekładamy do czystych słoiczków ( u mnie weck) i odstawiamy na ściereczkę do góry nogami do zassania się ( w przypadku słoiczków weck - nie przekręcamy ich do góry dnem, jeśli się obawiamy możemy je za pasteryzować gotując słoiki w wodzie, ja tak zrobiłam )


Po całkowitym ostygnięciu, chowamy słoiki do ciemnego i chłodnego miejsca.




















7 komentarzy:

  1. Pyszności zamknięte w słoiku.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Używam takiej do wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubimy takie domowe weki i mamy dużo frajdy przy ich robieniu :) Dobrze jest wiedzieć, że takie pyszności ma się w słoikach i zimą można się nimi zajadać :D

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha :) też już mam tegoroczne słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super :) Ja zawsze robię do tortów lub deserów z żelatyną na bieżąco i tak się zastanawiałam czy można by do słoiczków zrobić zapasik ... Muszę spróbować :) jak długo można w tych słoiczkach przechowywać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do roku w chłodnym miejscu (np.piwnica)i radzę użyć normalnych słoiczków, weckowe się nie za bardzo mi sprawdziły :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.