Maliny W Syropie

by - 7/29/2016 07:25:00 AM

Wyruszyliśmy na poszukiwanie malin, zbyt wiele ich nie znaleźliśmy, ale to co nam się udało zebrać przerobiliśmy na dwa małe słoiczki :)









Składniki na 2 małe słoiczki:

  • około 200-300 g malin
  • 2-3 łyżeczki cukru na jeden słoiczek
  • około 600 ml wody

1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie.
2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo owoce oraz zasypujemy cukrem.
3. Wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy maliny, zakręcamy słoiki.
4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.




Podobne Posty

10 comments

  1. dokładnie :) Jaka przyjemność wtedy otworzyć taki słoiczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam swoje malinki , więc muszę zrobić, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W naszym ogrodzie też malin nie ma tyle ile byśmy chciały :/ Zawsze po zerwaniu raz dwa i już są zjedzone więc raczej nic z nich nie zrobimy, no chyba, że parę woreczków zamrozimy na galaretki i domowe sorbety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie malinki w słoiczku zawsze się przydadzą ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych