Wyruszyliśmy na poszukiwanie malin, zbyt wiele ich nie znaleźliśmy, ale to co nam się udało zebrać przerobiliśmy na dwa małe słoiczki :)
Składniki na 2 małe słoiczki:
1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie.
2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo owoce oraz zasypujemy cukrem.
3. Wodę zagotowujemy i gorącą zalewamy maliny, zakręcamy słoiki.
4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Składniki na 2 małe słoiczki:
- około 200-300 g malin
- 2-3 łyżeczki cukru na jeden słoiczek
- około 600 ml wody
1. Malinki myjemy i osuszamy na sicie.
2. Słoiczki myjemy i wyparzamy. Do wyparzonych słoików układamy po równo owoce oraz zasypujemy cukrem.
4. Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
10 comments
Na zimę będą jak znalazł ;)
OdpowiedzUsuńdokładnie :) Jaka przyjemność wtedy otworzyć taki słoiczek :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie malinki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie malinki :-)
OdpowiedzUsuńmalinki, malinki <3
OdpowiedzUsuńMam swoje malinki , więc muszę zrobić, pycha :)
OdpowiedzUsuńPorywam słoiczek.:)
OdpowiedzUsuńW naszym ogrodzie też malin nie ma tyle ile byśmy chciały :/ Zawsze po zerwaniu raz dwa i już są zjedzone więc raczej nic z nich nie zrobimy, no chyba, że parę woreczków zamrozimy na galaretki i domowe sorbety :)
OdpowiedzUsuńMalinki idealne na zimę ;-)
OdpowiedzUsuńTakie malinki w słoiczku zawsze się przydadzą ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.