czwartek, 14 lipca 2016

"Bigos" Z Cebuli Z Kiełbaską

Troszkę inny "bigos", ale równie smaczny co ten tradycyjny ;) Podajemy go z kiełbaską np. domową i chlebkiem.


















Składniki na 1 porcję

  • 2 duże cebule
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta ostrej
  • 2-3 łyżki wody
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki majeranku - jeśli nie lubimy nie musimy go dodawać
  • sól, pieprz do smaku
  • kiełbaska taka jaką lubimy

1. Na patelni podsmażamy kiełbaskę, najlepiej jeśli użyjemy grillowej wtedy pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
2. Nadmiar tłuszczu zlewamy i na tej samej patelni podsmażamy pokrojona w piórka cebulkę. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Smażymy do jej zeszklenia. Następnie podlewamy wodą i dodajemy resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem do miękkości cebuli.



3. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilkę podduszamy aż do lekkiego zgęstnienia. (Dusimy z kiełbaską pokrojona w kostkę lub osobno jako dodatek, tak jak u mnie z domowa białą kiełbaską oraz kawałkiem sklepowej ;)






6 komentarzy:

  1. Nie moje smaki, ale... dla mojego męża już jak najbardziej ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam ... uwielbiam taką duszoną cebulkę, ale takiego bigosu nie widziałam, nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego jeszcze nie jadłyśmy :) Musi ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.