sobota, 19 marca 2016

Pyszna Prosta Domowa Biała Kiełbaska

Wspólnie z mężem postanowiliśmy, że w te święta musi pojawić się na naszym stole prawdziwa domowa biała kiełbasa. Cała praca poszła szybciutko, w końcu działaliśmy na cztery ręce ;) 
Parę kiełbasek zjedzonych zostało natychmiast, natomiast reszta mrozi się i czeka spokojnie do świąt.











Składniki:

  • 2 kg mięsa ( 1kg boczku + 1 kg łopatki lub szynki)
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 mała łyżeczka pieprzu
  • 3 małe płaskie łyżeczki soli zwykłej
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • 1 szklanka wody





1. Jeśli mamy mięso zamrożone to wcześniej je rozmrażamy i namaczamy w wodzie co najmniej przez 1 h (aby pozbyć się krwistości)
2. Następnie mięso kroimy w kostkę i w trakcie krojenia dzielimy go na dwie porcje ( tłuste i chude ).

Tłuste kawałki mielimy 2 razy na sitku nr. 8 Chude zaś 1 raz też na sitku nr. 8
W trakcie mielenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Zmielone mięso wyrabiamy razem z przyprawami oraz solą. Podczas wyrabiania dolewamy wodę ze szklanki.

4. Kiedy mięso mamy już wyrobione, na czas przygotowania jelit - chowamy je do lodówki (oczywiście przykryte folią)
5. Na ta ilość mięsa wystarczyły 2 długie jelita (jelita możemy zakupić albo poprzez internet lub w sieci sklepów Car...our - koszt około 9 zł ;)
Jelita moczymy w letniej wodzie, zmieniając ją w ciągu 20 min 3 razy.

Następnie przepłukujemy jelita wodą w środku. Możemy także te wszystkie czynności wykonać według instrukcji na opakowaniu jelit.


6. Jelita nakładamy na końcówkę nadziewarki bądź jak w moim przypadku na końcówkę do nadziewania od maszynki.

Jeśli mamy problem z nałożeniem jelit na końcówkę, możemy posmarować ją oliwą.
Zaczynamy nadziewanie.
7. Na koniec skręcamy nasze nadziane jelita w kiełbaski.

8. Do dużego garnka wstawiamy wodę, która musi osiągnąć temp. 75-80 stopni. i w niej zaparzamy naszą białą kiełbasę przez 30-40 min. Pomocny nam będzie w tym termometr którym będziemy kontrolować temp. wody. ( do kupienia w internecie cena około 12 zł ) Ja swój termometr mam z szynkowara ;)


Na koniec po parzeniu, przepłukujemy nasza kiełbaskę w zimnej wodzie.
Teraz kiełbaska jest już gotowa możemy ją podać na ciepło lub usmażyć lub zamrozić i będzie gotowa  na święta. Smacznego !


12 komentarzy:

  1. Super ta kiełbasa. Na Święta w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ wspaniałą kiełbaskę wyprodukowaliście, na pewno smaczniejsza od tej kupnej !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy :D Sto procent lepsza od kupnej :)

      Usuń
  3. Białą kiełbasę jemy raz w roku właśnie na te święta i koniecznie musi być domowa bo jeszcze nigdy nie trafiłyśmy na dobrą kupną białą kiełbaskę :) Twoja na pewno będzie rozchwytywana :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie jeszcze będzie brakować ;)

      Usuń
  4. Taka domowa najlepsza, mój tato też od jakiegoś już czasu robi taką domową. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka domowa najlepsza, mój tato też od jakiegoś już czasu robi taką domową. Jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowa biała kiełbasa, chudziutka, jest najlepsza

    OdpowiedzUsuń
  7. nawet nie wiedziałam, że można samemu zrobić białą kiełbasę - jestem pod wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.