poniedziałek, 20 czerwca 2016

Delikatne Pierogi Z Truskawkami

Ciasto w tych pierogach jest cienkie ale zarazem wytrzymałe co uwielbiam i dlatego jest ono u mnie numerem jeden w śród ciast na pierogi.


































Składniki na około 25-30 zależy od wielkości i grubości na jaka będziemy wałkować ciasto

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej Szymanowskiej
  • około 1/4 - 1/2 szkl gorącej wody z mlekiem
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 łyżki Oleju Polskiego
  • 200-300 g truskawek




1. Zagrzewamy w garnuszku wodę z mlekiem tak aby była dość gorąca.


2. W misce mieszamy make z solą, powoli wlewając wodę zagniatamy ciasto, dodajemy także w trakcie olej.


Czasami pójdzie więcej wody czasami wystarczy tylko 1/4 szkl to wszystko zależny od mąki i konsystencji ciasta. Zagniatamy około 5 min.

3. Wałkujemy i wykrawamy kółka.

4. Każde kółko z jednej strony smarujemy wodą (aby się lepiej sklejało) nakładamy porcję truskawek, zalepiamy i odkładamy na ściereczkę pamiętając aby przykrywać cały czas pierogi gdyż mogą uschnąć nam a potem w gotowaniu będą pękać.


5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia, przez około 3-5 min.

Podajemy polane śmietaną/jogurtem z cukrem lub bez. Smacznego !!











13 komentarzy:

  1. Ale bym teraz sobie zjadła takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a ja jakbym bardzo chciała poczęstować takimi dobrymi pierożkami :)

      Usuń
  2. Ale bym teraz sobie zjadła takie pierożki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejku cudowne! Zrobię, na pewno bo jest sezon na truskawki :)
    Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga kulinarnego :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :-) Zachęcam do zrobienia a na blog już zajrzałam i same dobroci tam widze ;)

      Usuń
  4. Pierogi jak najbardziej tak ale tylko z serem ^^ :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne pierożki:) Uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dawno takich pierogów nie jadłam, wyglądają pysznie ;).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.