Najlepszy i najszybszy domowy majonez jaki tylko udało mi się do tej pory zrobić. Polecam wam wypróbować tą ekspresową metodę :)
Przepis oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;)
Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 g
1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania.
2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 g) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała szerokości dna słoika.
3. Na dno słoika wbijamy umyte i wyparzone jajko, dodajemy sól ( najpierw dajmy mniejszą ilość, potem możemy jeszcze dosolić) pieprz oraz musztardę. Na koniec wlewamy olej.
4. Wkładamy końcówkę blendującą na samo dno słoika i zaczynamy mikoswać bez poruszania końcówki aż do czasu kiedy zobaczymy zaczątki majonezu na samym dnie, wtedy powoli podnosimy końcówkę do góry. Opuszczamy i podnosimy tak kilka razy, aż całość dobrze się wymiesza.
5. Teraz możemy spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić nasz majonez, krótko miksując.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu bądź słoiku do 2 tyg. Smacznego !!!!
Źródło Tutaj
Przepis oczywiście z moimi drobnymi zmianami ;)
Składniki na jeden słoik majonezu o pojemności 400 g
- 1 całe jajko
- szczypta pieprzu ( lepiej dawać biały, gdyż jest nie widoczny w majonezie)
- 1/3 - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (zależy czy lubicie słone rzeczy, na początek radzę dać 1/3, po spróbowaniu można sobie jeszcze dosolić)
- 3/4 łyżeczki musztardy
- 1/2 - 3/4 oleju (dałam rzepakowy, ale czasami używam też lnianego - kiedy chcemy rzadszy majonez dajemy 1/2 szkl, jeśli gęstszy to zwiększamy ilość do otrzymania przez nas żądanej konsystencji)
1. Jajko wyjmujemy wcześniej aby się ogrzało i nie pękło podczas wyparzania.
2. Szykujemy sobie słoik ( mój jest po śledziach o poj. 400 g) i końcówkę od miksera blendującą, jeśli tak jak ja nie posiadacie blendera ;) lub blender, ważne aby szerokość końcówki mniej więcej odpowiadała szerokości dna słoika.
3. Na dno słoika wbijamy umyte i wyparzone jajko, dodajemy sól ( najpierw dajmy mniejszą ilość, potem możemy jeszcze dosolić) pieprz oraz musztardę. Na koniec wlewamy olej.
5. Teraz możemy spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić nasz majonez, krótko miksując.
Przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu bądź słoiku do 2 tyg. Smacznego !!!!
Źródło Tutaj
19 comments
Nigdy nie robiłam domowego majonezu. Bałam się czy mi się uda. Może pora się odważyć.........
OdpowiedzUsuńTwój majonez wygląda pysznie:)
Najwyższa pora, nie ma co się bać :)
UsuńDomowy majonez najlepszy :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ! :)
UsuńJa też się przymierzam do domowego majonezu, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFajnie smakuje taki domowy majonez :-)
OdpowiedzUsuń:) Tak, i za każdym razem może mieć inny smak :)
UsuńNigdy nie robiłam domowego majonezu, choć bardzo lubię ten sos w tradycyjnych sałatkach i jako dodatek do jaj na twardo. Nie sądziłam, że przepis jest tak prosty i szybki w wykonaniu. Chyba skuszę się i ukręcę na święta i skonfrontuję jego smak z kupnym : ) Do sałatki jarzynowej będzie w sam raz, a przy okazji unikniemy niepotrzebnych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serducha zrobić samemu swój majonezik :)
UsuńUwielbiam domowy majonez ;D Ja co prawda robię wegański, ale Twój również wygląda bardzo dobrze :D
OdpowiedzUsuńWegański też muszę kiedyś wypróbować :)
UsuńSmaczny i najlepszy, bo domowy :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak :-)
UsuńNie jemy majonezu od bardzo dawna ale taki domowy pewnie dużo lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam majonezu bo mój brzuch się buntował, nawet gdy do sałatek kupny dawałam to tylko mąż mógł jeść tą sałatkę. Teraz się to zmieniło :)
UsuńU mnie na blogu jutro domowy majonez ;-)
OdpowiedzUsuń:-) z chęcią bym skosztowała :)
UsuńSiostra ma zamiar w tym roku zrobić domowy i podamy jej Twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.