środa, 2 marca 2016

Chleb Pszenno Żytni

Chrupiący domowy chlebek, to jest to co uwielbiam :)
Dodatek mąki żytniej sprawia, że chleb smakiem przypomina nam ten na zakwasie.





















Składniki na jeden okrągły bochenek:
Zaczyn
250 ml wody + 2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka cukru + 1/2 łyżki mąki
20 gr drożdży
Ciasto
300 gr mąki typ 650
100 gr mąki żytniej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
mak do obsypania

1. Do letniej wody z mlekiem i cukrem dodać, drożdże i 1/2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do ruszenia.
2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodajemy go do miski z mąką i solą i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy 1 łyżkę oliwy. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 h do wyrośnięcia. Możemy go już naciąć.




3. Kiedy chlebek wyrośnie, smarujemy go wodą i jeśli chcemy obsypujemy np. makiem, następnie wkładamy go do nagrzanego do 220 stop piekarnika najpierw na 10 min, potem zmniejszamy temp. do 200 i pieczemy jeszcze 40-50 min. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy go na kratce do ostygnięcia.



17 komentarzy:

  1. Uwielbiam domowe pieczywo:) Chleb wygląda przepysznie;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana wspaniały chlebuś, poproszę kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, mogę przesłać kromeczkę ;)

      Usuń
  3. Kochana wspaniały chlebuś, poproszę kromeczkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda perfekcyjnie i pachnie, aż u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm... już czuję ten zapach!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Zgadza się :-) najlepiej piec odrazu z podwójnej porcji :-)

      Usuń
  7. Fenomenalny chlebek :) Kojarzy nam się z dożynkami bo takie kiedyś były rozdawane w naszej wsi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :-)... A no tak wygląda jak dożynkowy :-D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.