poniedziałek, 22 lutego 2016

Ziemniaczki z piekarnika

Co tu dużo pisać, po prostu pyszne ziemniaczki smakiem przypominające te z ogniska :)










Składniki na 2 osoby
8-10 średnich ziemniaczków
sól czosnkowa
oliwa z oliwek lub olej
tymianek, rozmaryn
papryka słodka i ostra
świeżo zmielony pieprz
kawałeczek masła dosłownie 1-1,5 łyżki

1. Ziemniaczki dokładnie myjemy ( szorujemy pod bieżącą wodą ). Następnie możemy je obrać lub nie ( ja parę zostawiłam w skórkach ) i podgotowujemy je w wodzie z solą przez około 15 min.
2. Następnie odcedzamy i kroimy na ćwiartki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, który skrapiamy oliwą/olejem, wykładamy ziemniaczki i obsypujemy ziołami oraz solą i pieprzem.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka, ja sprawdzam widelcem lub wykałaczka czy ziemniaczki są już gotowe.
Po upieczeniu wykładamy i możemy zajadać z czym tylko dusza zapragnie ;)



10 komentarzy:

  1. Uwielbiamy takie ziemniaczki, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne są takie ziemniaczki, koniecznie z ziołami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie, nie ma co dużo pisać, po prostu pyszne ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności, idealny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. czy musi sie podgotowywac ziemniaki??? ja pieke surowe!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec surowe, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia :) Ja dlatego podgotowuje i takie lubię po prostu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.