Ziemniaczki z piekarnika
Co tu dużo pisać, po prostu pyszne ziemniaczki smakiem przypominające te z ogniska :)
Składniki na 2 osoby
1. Ziemniaczki dokładnie myjemy ( szorujemy pod bieżącą wodą ). Następnie możemy je obrać lub nie ( ja parę zostawiłam w skórkach ) i podgotowujemy je w wodzie z solą przez około 15 min.
2. Następnie odcedzamy i kroimy na ćwiartki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, który skrapiamy oliwą/olejem, wykładamy ziemniaczki i obsypujemy ziołami oraz solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka, ja sprawdzam widelcem lub wykałaczka czy ziemniaczki są już gotowe.
Po upieczeniu wykładamy i możemy zajadać z czym tylko dusza zapragnie ;)
- 8-10 średnich ziemniaczków
- sól czosnkowa
- oliwa z oliwek lub olej
- tymianek, rozmaryn
- papryka słodka i ostra
- świeżo zmielony pieprz
- kawałeczek masła dosłownie 1-1,5 łyżki
1. Ziemniaczki dokładnie myjemy ( szorujemy pod bieżącą wodą ). Następnie możemy je obrać lub nie ( ja parę zostawiłam w skórkach ) i podgotowujemy je w wodzie z solą przez około 15 min.
2. Następnie odcedzamy i kroimy na ćwiartki. Dużą blachę do pieczenia wykładamy papierem, który skrapiamy oliwą/olejem, wykładamy ziemniaczki i obsypujemy ziołami oraz solą i pieprzem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 min. Wszystko zależy od rodzaju ziemniaka, ja sprawdzam widelcem lub wykałaczka czy ziemniaczki są już gotowe.
Po upieczeniu wykładamy i możemy zajadać z czym tylko dusza zapragnie ;)
10 comments
Uwielbiamy takie ziemniaczki, najlepsze :)
OdpowiedzUsuńPyszne są takie ziemniaczki, koniecznie z ziołami ;)
OdpowiedzUsuńTeż takie robię, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek do obiadu, mniam
OdpowiedzUsuńDokładnie, nie ma co dużo pisać, po prostu pyszne ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuń:-D
UsuńPycha.Uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńPyszności, idealny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńczy musi sie podgotowywac ziemniaki??? ja pieke surowe!!
OdpowiedzUsuńMożna piec surowe, ale wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia :) Ja dlatego podgotowuje i takie lubię po prostu :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.