Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką
Pyszne ciacho, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Teraz piekę je bardzo często.
Składniki na tortownice 24 cm
Kruszonka:
1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i schładzamy ja w lodowce.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piankę, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Całość mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Na wierzch dajemy owoce oraz kruszonkę. Pieczemy w 200 stop przez 40-45 min.
Przepis znaleziony Tutaj
Składniki na tortownice 24 cm
- 1 szkl mąki pszennej
- 3/4 lub 1/2 ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
- 125 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- jabłka, rabarbar lub inne owoce
Kruszonka:
- 2 łyżki masła,
- 2,5 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki
1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i schładzamy ja w lodowce.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piankę, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Całość mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Na wierzch dajemy owoce oraz kruszonkę. Pieczemy w 200 stop przez 40-45 min.
Przepis znaleziony Tutaj
12 comments
Takie ciasta najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda szybkie i bardzo smaczne :)
UsuńBardzo lubię ciasto z kruszonką ;-)
OdpowiedzUsuńJa też :) Zwłaszcza wyjadać kruszonkę ;)
UsuńPyszne:)
OdpowiedzUsuńAleż mi smaka narobiłaś, pysznie
OdpowiedzUsuń:-) mogę posłać kawałeczek ;)
UsuńWspaniałe ciacho, bardzo takie lubię :-) częstuje się :-)
OdpowiedzUsuńNie mamy ani cienia wątpliwości, że jest prze prze pyszne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szybkie ciacha :D
OdpowiedzUsuńPiekłam 40 min i wyszło strasznie suche :(
OdpowiedzUsuń..przykro mi :( Być może trzeba piec w niższej temp. lub skrócić czas pieczenia każdy piekarnik jest inny. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.