sobota, 27 lutego 2016

Szybkie ciasto z jabłkiem, rabarbarem i kruszonką

Pyszne ciacho, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Teraz piekę je bardzo często.









Składniki na tortownice 24 cm
1 szkl mąki pszennej
3/4 lub 1/2 ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
125 gr rozpuszczonego i ostudzonego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
jabłka, rabarbar lub inne owoce

Kruszonka:
2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru, 3 łyżki mąki



1. Jeśli mamy rabarbar mrożony to odmrażamy go na sicie aby pozbawić go zbędnej wody. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę
2. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i schładzamy ja w lodowce.
3. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta piankę, dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione masło. Całość mieszamy i wylewamy na tortownicę wyłożona papierem do pieczenia.
Na wierzch dajemy owoce oraz kruszonkę. Pieczemy w 200 stop przez 40-45 min.







Przepis znaleziony Tutaj

13 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. To prawda szybkie i bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasto z kruszonką ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :) Zwłaszcza wyjadać kruszonkę ;)

      Usuń
  3. Ależ mi smaka narobiłaś, pysznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciacho, bardzo takie lubię :-) częstuje się :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mamy ani cienia wątpliwości, że jest prze prze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie szybkie ciacha :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam 40 min i wyszło strasznie suche :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ..przykro mi :( Być może trzeba piec w niższej temp. lub skrócić czas pieczenia każdy piekarnik jest inny. Pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.